Minerit și EnergieStirile Zilei

Reducerea vârstei de pensionare. Proiectul de OUG propus de grupul de lucru al senatorului Iordache

Proiectul de ordonanță de urgență de guvern pentru deblocarea Legii 197/2021, realizat după ce senatorul Ion Iordache a constituit un grup de lucru din care fac parte juriști independenți, profesori universitari, specialiști ai Consiliului Legislativ și lideri de sindicat, a fost finalizat.

“De aproape un an, angajații Complexului Energetic Oltenia protestează pentru a beneficia de pensionare cu 13 ani mai devreme, dacă au un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 25 de ani în producție. Legea 197/2021 ar fi trebuit să rezolve această problemă dar, pentru că fiecare parlamentar a avut altă opinie și altă agendă, legea nu s-a putut aplica retroactiv, fiind incompletă.

Lipsa de unitate a parlamentarilor de Gorj, într-o situație în care o abordare comună ar fi rezolvat demult lucrurile în interesul oamenilor, mi se pare un gest incalificabil. Fiecare politician sau lider de sindicat a manifestat o poziție diferită pe aceeași temă, întreținând starea de tensiune în rândul angajaților companiei și decredibilizând orice soluție.

În această situație am constituit un grup de lucru format din juriști independenți, profesori universitari, specialiști ai Consiliului Legislativ și lideri de sindicat. După mai multe dezbateri, grupul de lucru a elaborat un text de ordonanță de urgență care, în opinia specialiștilor, dacă va fi adoptat, va rezolva problema pensionării anticipate. Concret, textul propus (atașat comunicatului) asigură angajaților companiei, atât beneficiile rezultate din încadrarea în condițiile speciale, cât și pensionarea anticipată pentru toți cei care au lucrat în producție. Lupta continuă până la momentul în care textul ordonanței va fi adoptat de un Guvern cu puteri depline și gorjenilor li se va face, în sfârșit, dreptate!”, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al cabinetului senatorului Ion Iordache.

Comment here