UPB

Rectorul UPB: Doar 28% dintre români au competențe digitale peste medie

Doar 28% dintre români au competențe digitale peste medie, comparativ cu media Uniunea Europene, de 56%. 60% dintre firmele românești au probleme în a găsi specialiști, spune Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii București, instituția de învățământ superior care și-a propus cultivarea de competențe digitale la o scară cât mai amplă.

”Evenimentul „Ziua Digitală a României” – care a avut loc la Parlamentul European – și panelul „Competențe digitale pentru viitor”, la care am avut plăcerea să particip, sunt organizate într-un context extrem de relevant. Doar 28% dintre români au competențe digitale peste medie, comparativ cu media UE de 56% (conform Indicelui Economiei și Societății Digitale: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/desi).

Cererea pentru competențe digitale este preconizată să crească cu 50% în următorii cinci ani. 60% dintre întreprinderile din România au dificultate în a găsi specialiști care au competențele de care au nevoie organizațiile, ceea ce indică o discrepanță între abilitățile digitale predate în școli și abilitățile cerute de către angajatori.

În acest context, inițiativele comunității Politehnicii București din ultimii ani au vizat cultivarea de competențe digitale la o scară cât mai amplă, pentru a contribui cât mai mult la reducerea acestui deficit. Acesta este subiectul despre care am discutat în cadrul evenimentului. Am arătat cum laboratoarele pe care comunitatea noastră le-a dezvoltat în parteneriat cu industria sunt elemente-cheie ale formării tinerilor ingineri în spiritul unor anumite ramuri industriale, despre cum sprijinim antreprenoriatul și despre campaniile naționale și oportunitățile gratuite pe care universitatea le oferă elevilor și studenților pentru a-și forma competențele necesare pentru industrie.

Le mulțumesc organizatorilor pentru invitație, precum și tuturor celor prezenți pentru informațiile pe care le-au împărtășit și pentru dedicația pe care au demonstrat-o pentru obiectivul reducerii deficitului de competențe de pe piața forței de muncă din România” a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

Comment here