LIFE

Pro TV, Antena 1 şi Kanal D, sute de milioane de euro câștiguri

Pro TV, Antena 1 şi Kanal D au câştigat anul trecut peste 350 de milioane de euro – cifră de afaceri cumulată, potrivit unei analize realizate pentru Libertatea.

În ciuda unei situaţii economice dificile, cele trei companii şi-au consolidat afacerile, notează jurnalistul Petre Barbu, care citează datele apărute recent pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Pro TV e lider nu doar de audienţă, ci şi la câştiguri. Compania, care e deţinută de grupul investiţii PPF (Cehia), a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 186,5 milioane de euro, în creştere cu 11% faţă de 2020, şi un profit net de 40,4 milioane de euro, cel mai mare de pe piaţa TV din România. De notat, totuşi, că profitul net este mai mic cu 21,5% faţă de cel din anul precedent. Pro TV SRL operează licenţele televiziunilor Pro TV, Pro Cinema, Pro Arena, Acasă TV, Acasă Gold, Pro TV Chişinău şi Pro TV Internaţional.

Pe doi – Antena TV Group, companie care deţine licenţele Antena 1, Antena Stars, Happy Channel şi ZU TV. Compania a raportat o cifră de afaceri de 116,5 milioane de euro şi un profit net de 36,5 milioane de euro. Astfel, afacerile grupului familiei Dan Voiculescu au crescut cu 17,3% faţă de anul precedent, în timp ce profitul net s-a majorat cu 4,8%.

Cu cifre de aproape patru ori mai mici faţă de lider, Kanal D se situează pe locul trei. Dogan Media International, parte a grupului Dogan (Turcia), care operează licenţa televiziunii Kanal D şi licenţa reţelei Radio Impuls, a raportat o cifră de afaceri de 54,2 milioane de euro (creştere de 20,6%). Referitor la profitul net raportat la finalul anului 2021, valoarea acestuia a fost de 14,9 milioane de euro, în creştere cu 6,4% faţă de anul precedent.

Un alt mare jucător este Clever Media Network, grupul care deţine Prima TV. Anul trecut a parcurs un proces de reorganizare şi a raportat afaceri de 43,1 milioane de euro (creştere de 9,8%) şi un profit net de 1,7 milioane de euro (scădere de 52,3%). Clever Media Network deţine licenţele televiziunilor Prima TV, Prima Sport 1,2,3,4, Agro TV, Profit News şi Cinemaraton.

Bilanţurile financiare au fost preluate din raportările de la Ministerul Finanţelor şi au fost calculate la cursul mediu BNR din 2021 de 4,92 lei/euro, precizează Libertatea.

Comment here