LIFE

Primul aeroport privat din România, construit de ucraineni cu 400 de milioane de euro. Unde va fi amplasat

România a semnat un acord cu consorțiul Avant Airports și Automagistral-Pivden pentru construirea unui nou aeroport în apropiere de București, a transmis serviciul de presă al companiei pentru agenția Interfax-Ucraina. Avant Airport este o firmă românească al cărei acționar este Mircea Tudor, iar Avtomagistral-Pivden este o companie din Ucraina. Investiția este de 400 de milioane de euro.

Noul aeroport ar urma să fie construit pe locul aerodromului militar dezafectat din orașul Alexeni, la 66 km de București, și să devină o alternativă la aeroportul din Otopeni. Potrivit companiei din Ucraina, acesta va putea lucra cu toate categoriile de mărfuri și va crea condiții pentru atragerea transportatorilor low-cost, fiind specializat și în întreținerea aeronavelor.

De altfel, Consiliul Județean Ialomița a atribuit deja contractul de concesiune a terenurilor fostului aerodrom militar Alexeni. Evenimentul de semnare a avut loc în data de 18 martie.

„Vedem Aeroportul Alexeni ca fiind cel mai modern hub de aviație și un motor de creștere economică pentru regiunea Ialomița și pentru România în general. În Ucraina, compania noastră a participat la reconstrucția aeroporturilor Mykolaiv, Herson și Odesa. În România, suntem finalizând reconstrucția pistei aeroportului „Satu Mare”, acum avem ocazia să participăm la ceea ce este probabil cel mai mare și mai ambițios proiect de infrastructură din România. Victoria noastră la licitație este dovada încrederii în compania noastră. Dacă reușim să atragem investiții și să implementăm proiectul, ne va ajuta să deschidem piața UE”, a declarat Mykola Timofeev, director general al Avtomagistral-Pivden.

Potrivit consorțiului, conceptul viitorului aeroport va include un terminal de pasageri cu o suprafață de 30.000 de metri pătrați, capabil să deservească 6,5 milioane de pasageri anual, precum și un terminal de marfă de 20.000 de metri pătrați pentru procesarea a peste 10.000 de tone de marfă pe an. Facilitățile proiectului includ și o suprafață de 30.000 de metri pătrați pentru repararea și întreținerea aeronavelor, o academie de aviație, benzinării, vamă și un parc fotovoltaic menit să asigure independența energetică a aeroportului.

Dezvoltatorul proiectului, Avant Airports, afirmă că a angajat o echipă formată din cei mai buni experți în aviație civilă din peste 15 țări din lume pentru a dezvolta proiectul. Automagistral-Pivden va fi responsabilă de execuția lucrărilor.

SRL „Automagistral-Pivden” se află pe piața din Ucraina din anul 2004. Proiectează și construiește autostrăzi de mare viteză, poduri, intersecții, complexe de aerodrom, structuri hidraulice. Oleksandr Boyka este listat ca proprietar al companiei, potrivit sursei citate.