LIFE

Previziunea lui Elon Musk: Populația va colapsa

Miliardarul Elon Musk a scris pe Twitter, nu pentru prima dată, că „prăbuşirea populaţiei din cauza ratei scăzute a natalităţii este un risc mult mai mare pentru civilizaţie decât încălzirea globală”. Un demograf îi răspunde: să se ocupe mai bine de maşini.

„Mai bine să facă maşini decât să prezică evoluţia populaţiei”, a răspuns, potrivit CNN, Joseph Chamie, demograf, autor al mai multor cărţi despre problemele populaţiei: „Da, în unele ţări, populaţia lor este în declin, dar pentru întreaga lume nu este cazul”.

Conform estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, populaţia lumii va ajunge la 8 miliarde de locuitori până la jumătatea lunii noiembrie a acestui an. ONU preconizează că populaţia globală ar putea ajunge la aproximativ 8,5 miliarde în doar 8 ani. Până în 2080, se aşteaptă ca populaţia mondială să atingă un vârf de 10,4 miliarde. Apoi, există 50% şanse ca populaţia să se stabilizeze sau să înceapă să scadă până în 2100.

Ceea ce determină creşterea actuală a populaţiei nu este o rată mai mare a natalităţii, ci faptul că mai puţini oameni mor de tineri. Speranţa de viaţă la nivel mondial a fost de 72,8 ani în 2019, o creştere de 9 ani din 1990. Se aşteaptă ca aceasta să crească la 77,2 ani până în 2050.

La nivel mondial, rata de fertilitate nu s-a „prăbuşit” şi nici nu ar trebui să se prăbuşească, potrivit ONU, dar a scăzut semnificativ. În 1950, femeile aveau de obicei 5 naşteri fiecare, la nivel global, anul trecut, a fost de 2,3 naşteri. Până în 2050, ONU preconizează o nouă scădere la nivel mondial, până la 2,1 naşteri pe femeie. În unele ţări, acest procent este mai mic. În SUA, în anii 1950, era de 3,6 naşteri pe femeie, a scăzut la 1,6 în 2020, potrivit Băncii Mondiale. În Italia, a fost de 1,2; în Japonia, de 1,3; în China, de 1,2.

În ceea ce priveşte creşterea populaţiei, secolul XX a fost o anomalie.

„Acel secol a fost cel mai impresionant secol demografic din toate timpurile. A avut mai multe medalii de aur decât toate celelalte secole”, a spus Chamie.

Populaţia umană aproape s-a cvadruplat, ceea ce nu se mai întâmplase niciodată în istoria înregistrată. Acest lucru s-a datorat în mare parte îmbunătăţirii sănătăţii publice. Datorită antibioticelor, vaccinurilor, programelor de sănătate publică şi îmbunătăţirii condiţiilor sanitare, oamenii trăiesc mai mult şi mai multe mame şi copii supravieţuiesc la naştere.

Cu ajutorul contracepţiei, în special în 1964, când pilula orală a fost introdusă pe scară largă în SUA, cuplurile sunt acum mai în măsură să stabilească mai bine când şi câţi copii să aibă.

În 2020, rata de creştere a populaţiei mondiale a scăzut sub 1% pentru prima dată din 1950.

Comment here