Stirile ZileiTârgu-Jiu

PRESA: Iordache și-a făcut firme de producere energie. Senatorul de Gorj, asociat cu magnatul petrolului

Senatorul PNL Ion Iordache, baron local în Gorj, care în campania electorală era plimbat prin carierele Complexului Oltenia, unde promitea minerilor salvarea companiei, și-a creat două firme cu obiect de activitate “producerea energiei electrice”, dezvăluie presafărăstăpâni.ro. Afaceristul cu un imperiu creat în câțiva ani în zona Termocentralei Turceni, este asociat, în cele două societăți noi, ce ar deveni concurente pentru Complexul Oltenia, cu magnatul Gabriel Comănescu (proprietarul unor platforme petroliere și al unei flote navale, în Marea Neagră), cu generalul Ioan Sîrbu (fost director al Spitalului Militar Central), cu Remus Vulpescu (administratorul special care a cerut insolvența Hidroelectrica), cu fiul controversatului PSD-ist Iulian Iancu și alți băieți descurcăreți.

Conform sursei citate, senatorul PNL Gorj, Ion Iordache, alături de alte șase persoane, a înființat, de câteva luni, două firme, ce au ca obiect de activitate „producerea energiei electrice”. Ambele societăți au sediul în Turceni, nu departe de termocentrală.

Una dintre firme, SC Energie Oltenia, a fost înființată în 7 septembrie 2020 și are cinci acționari, respectiv Ion Iordache, Dumitru Remus Vulpescu, Ioan Sîrbu, Mihai-Ionuț Pop, Constantin Tomescu, fiecare cu câte 20% din părțile sociale. În cea de a doua firmă, SC Energy Transition, înregistrată în data de 26 august 2020, sunt tot cinci asociați, însă cel mai mare pachet de părți sociale le deține Ioan Sîrbu (38%), Ion Iordache, Gabriel Valentin Comănescu și Mihai-Ionuț Pop au câte 18%, iar Ștefan Doru Șandru are 10%.

Afacerea pusă la cale de Ion Iordache și asociații este una profitabilă și făcută cu 100% bani europeni, adică fără costuri din partea “investitorului”, dacă va produce energie exclusiv în sistem fotovoltaic. Uniunea Europeană asigură finanțări nerambursabile pentru domeniul energiei, iar în cazul fotovoltaicelor, costurile amenajării unui parc este acoperit integral din bani europeni. Mai mult, producătorii de energie verde beneficiază și de subvenții în certificate verzi, pe care le primesc din partea statului român. Respectivele certificate pot fi vândute producătorilor considerați poluatori, cum este și Complexul Energetic Oltenia.

Gabriel Comănescu, deținătorul unei averi considerabile, ce l-a plasat în Top Forbes, la categoria “miliardari români” este un magnat care deține mai multe platforme petroliere în Marea Neagră și o flotă navală. Comănescu și-a început afacerile cu petrol în 1999, când a achizitionat de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), două companii de foraj, Foserco SA și Aquafort. Doi ani mai târziu, în 2001, câștiga licitația pentru Uzina 1 Mai din Ploiesti, devenită Upetrom – 1 Mai, iar în 2003 înființa Grup Servicii Petroliere, în Constanța. Potrivit Forbes, Comănescu a preluat, în 2006, platformele maritime ale Petrom (Atlas, Fortuna, Jupiter, Orizont, Prometeu şi Saturn), în cadrul unei tranzacţii estimate la 100 de milioane de euro.

Ioan Sîrbu, generalul cu lipici la toate guvernele. Medic stomatolog, acesta este originar din comuna Plopșoru, învecinată cu localitatea Turceni, în care se află sediul social al noilor firme. Candidat pe listale Pro România, în septembrie 2020, la Primăria București, Sîrbu este fost director al Spitalului Militar Central, unde a fost pus fără concurs, în 2004, de PSD-istul Ioan Mircea Pașcu.

Remus Vulpescu a fost în consiliile de administrație sau de supraveghere de la Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, Cupru Min Abrud. Din calitatea de administrator special al Hidroelectrica, Vulpescu a cerut intrarea în insolvență a producătorului de energie.

Detalii AICI: https://presafarastapani.ro/cum-salveaza-senatorul-baron-iordache-complexul-oltenia-si-a-facut-firme-concurente-ceo-de-producere-a-energiei-asociat-cu-magnatul-petrolului-comanescu/

Comment here