UPB

Politehnica București a inaugurat Casa Francofoniei în România

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București a inaugurat luni, 2 octombrie 2023, Casa Francofoniei din România în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, a Secretarului General al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, a ministrului Educației, Ligia Deca, a ministrului Culturii, Raluca Turcan, a președintelui Agenției Universitare a Francofoniei, Sorin Mihai Câmpeanu, precum și în prezența reprezentanților corpului diplomatic al țărilor francofone. La eveniment au asistat și reprezentanți de seamă ai mediului academic și de cercetare, precum și studenți francofoni care vor beneficia de oportunitățile oferite de acest spațiu.

„Casa Francofoniei va oferi studenților o experiență multiculturală specială. Grație acestui proiect, ne-am propus să contribuim la consolidarea mobilităților studenților și cercetătorilor internaționali și să extindem cooperarea universitară cu țările francofone, fapt care este așteptat să genereze o gamă largă de servicii într-un campus internațional. Inaugurarea marchează 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei.

Clădirea poate asigura peste 300 de locuri de cazare, spaţii de evenimente, dar şi spaţii dedicate creaţiei sau studiilor lingvistice.

În timpul evenimentului, Președintele României a declarat: „Ne aflăm împreună, la începutul unui nou an universitar, într-un loc care demonstrează angajamentul țării noastre față de obiectivele Francofoniei științifice, ca și față de prioritățile Organizației Internaționale a Francofoniei, în cadrul căreia România împlinește trei decenii de apartenență activă. Felicit Politehnica București pentru rezultatele pozitive obținute în această direcție, prin numeroasele proiecte derulate!”.

Mihnea Costoiu, Rectorul universității, a adăugat: „Suntem onorați că am reușit să punem pe harta Francofoniei mondiale un loc special de întâlnire al tinerilor intelectuali, aici, la București, la Politehnica, și suntem încrezători că toți partenerii francofoni vor sprijini acest demers în beneficiul tinerilor din întreaga lume. De aceea, universitatea noastră oferă anual 500 de burse studenților francofoni – realizare unică între universitățile francofone. Le mulțumim tuturor celor implicați în proiect, dar și celor care vor avea dorința să se implice în proiect de acum înainte”.

POLITEHNICA București are o istorie îndelungată în promovarea limbii franceze – primele cursuri de franceză au fost predate acum mai bine de un secol și jumătate. Universitatea a contribuit activ la promovarea Francofoniei științifice prin acțiuni care sprijină cooperarea și cercetarea universitară francofonă. În prezent, peste 80%  din  mobilitățile universitare sunt realizate de studenți francofoni, comunitatea noastră fiind deja un prolific promotor al valorilor francofone la nivel regional și internațional” se arată într-un comunicat UPB.

Comment here