Stirile ZileiTârgu-Jiu

Podul istoric de peste Jiu va fi refăcut

Vechiul pod peste râul Jiu se află pe lista monumentelor istorice, fiind denumit şi podul lui Ferdinand deoarece a fost construit între anii 1894 şi 1895. În prezent, podul istoric este „ciopărţit“. Din cele cinci module, trei se află amplasate între Parcul Central şi insuliţă, iar două elemente sunt abandonate în mărăciniş, arată adevărul.ro.

Primăria Târgu-Jiu, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România, intenţionează organizarea unui concurs de idei şi soluţii pentru amplasarea celor două module ale podului vechi, precum şi pentru amenajarea spaţiului monumentului comemorativ de la capătul podului nou.

„Sprijinul Ministerului Culturii arată că lucrurile pot funcţiona şi dau un imbold autorităţilor locale de a face demersuri importante în vederea dezvoltării durabile a Municipiului Târgu-Jiu. Toate măsurile adoptate sunt menite să conducă la administrarea şi dezvoltarea eficientă a patrimoniului, fiind importante şi din perspectiva implicării şi conştientizării comunităţii locale asupra valorilor ansamblului“, se arată pe site-ul sospatrimoniu.ro.

Proiectul de restaurare este important în perspectiva includerii Ansamblului monumental „Calea Eroilor“, realizat de Constantin Brâncuşi, în patrimoniul UNESCO, arată Adevărul.

Podul istoric, din oţel, a fost tăiat în momentul în care a fost mutat, în anul 1994, de pe fostul amplasament. În locul lui a fost construit un pod din beton cu patru benzi, iar trei module din „Podul Ferdinand“ au fost mutate în Parcul Central pentru a face legătura cu o insuliţă care a apărut în urma lucrărilor hidroenergetice. Două dintre module sunt abandonate de atunci pe malul lacului de acumulare în mărăciniş, fiind ruginite. Celelalte trei elemente sunt într-o stare bună.

Comment here