Minerit și EnergieStirile Zilei

Pârvulescu: Nu cred că statul român este atât de slab încât să fie condus de Greenpeace

Greenpeace pune, din nou, gaz pe foc și spune, printr-un nou comunicat de presă, că CE Oltenia riscă să aibă soarta Complexului Energetic Hunedoara.

În mare, organizația de mediu afirmă că investigația declanșată de Comisia Europeană poate fi una de durată și există riscul să nu fie finalizată până la 30 aprilie, data limită până la care CEO trebuie să-și cumpere certificatele de carbon.  

”Dacă nu va obține acordul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat, se va aplica o penalitate de 100 euro/tonă de CO2 pentru nerespectarea obligației de achiziție a certificatelor. Conform informațiilor puse la dispoziție de CEO în planul de decarbonare, pentru anul 2020 emisiile companiei totalizează peste 7 Mt CO2. La cotația actuală a certificatelor, suma pe care compania trebuie să o plătească va depăși 266 de milioane de euro. În cazul în care CEO nu va reuși să cumpere certificatele de emisii până la finalul lunii aprilie, suma totală de plată, incluzând penalitățile, va fi de 966 milioane de euro doar pentru emisiile din 2020. Sumele neplătite se vor reporta în anul următor” arată Greepeace.

”Nu cred că statul român este atât de slab încât să fie condus de o organizație din asta, care numai binele României nu și-l dorește” declară Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.   

Pârvulescu exclude varianta ca CEO să ajungă în situația Complexului Energetic Hunedoara.

Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, spune că Olanda, țara de origine a Greenpeace, este un poluator mult mai mare decât România.

Căldărușe afirmă că varianta pe care statul o ia în calcul pentru a ajuta CE Oltenia, în cazul în care nu ajunge în termen util răspunsul Comisiei Europene, este aceea de a acorda un împrumut garantat de stat.

Comment here