LIFE

Oraşele care riscă să se scufunde

Indonezia a decis să-şi mute capitala pentru că se scufundă treptat în Marea Java, dar Jakarta nu este singurul oraş care se adânceşte la o rată alarmantă. Houston, Lagos şi Beijing sunt doar câteva metropole aflate în situaţii asemănătoare, scrie CNN.

Oraşele cele mai vulnerabile sunt, cu siguranţă, cele aflate în zone de coastă, dar creşterea nivelului mărilor nu este singurul factor care contribuie la scufundarea diferitelor oraşe – pe lângă acesta, Jakarta se scufundă şi din cauza extragerii intensive a apelor subterane. Şi în cazul oraşului Houston, extragerea apelor subterane este un factor important în scufundarea cu aproape 3 metri a oraşului din 1920 până în prezent, unele zone coborând şi cu 5 centimetri în fiecare an. Administraţia locală a încercat, în acest caz, să contracareze problemă încă din 1975 prin reglementări ale cantităţii de apă subterană care poate fi extrasă. Problema însă a persistat, parţial, din cauza mai multor furnizori care continuă exploatarea apelor subterane.

Un alt oraş american, New Orleans, se află într-o situaţie chiar mai îngrijorătoare. În 1930, doar o treime din oraş se afla sub nivelul mării, dar, în 2005, când uraganul Katrina a făcut ravagii, procentul ajunsese la 50%. Vulnerabil în faţa creşterii nivelului mărilor, cercetătorii au constatat că New Orleans se adânceşte cu o rată de 1 centimetru pe an.

Şi în cazul capitalei Washington, oamenii de ştiinţă estimează o adâncire de 15 centimetri, în următorul secol. Cauzele sunt, însă, diferite – o pătură de gheaţă care a ridicat pământul de sub Chesapeake Bay, dar care s-a topit la sfârşitul ultimei ere glaciare, începând un lung proces de adâncire a întregii zone.

Lagos, situat pe coasta Nigeriei, este cel mai populat oraş al Africii. Vulnerabil în faţa inundaţiilor şi cu o coastă care se erodează treptat, oraşul se află într-un risc deosebit, un studiu din 2012 arătând că o creştere cu 1-3 metri a nivelului mării ”va avea efecte catastrofale asupra activităţilor umane din această regiune”, în contextul în care cele mai recente estimări spun că nivelul global al mărilor va creşte cu 2 metri, până la sfârşitul acestui secol.

Şi capitala Chinei, Beijing, coboară chiar şi cu 10 centimetri în fiecare an în unele zone, cercetătorii punând fenomenul pe seama extragerii apelor subterane. Acestea sunt principala sursă de apă a metropolei, care nu este un oraş de coastă.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here