LIFE

Opusul României. Ţara în care, ani la rând, funcţionarii publici şi membrii guvernului au lucrat câte 15 ore pe zi, 7 zile pe săptămână

În timpul unei conferinţe internaţionale, susţinută luna aceasta în Tashkent, Uzbekistan, un oficial a adormit brusc. În alte ţări ale lumii situaţia ar putea părea hilară, iar în România este deja un lucru obişnuit să vedem fotografii cu politicieni dormind în timpul şedinţelor de guvern, însă, în statul din Asia Centrală lucrurile stau diferit, relatează businessmagazin.ro.

Colegii bărbatului au spus că incidentul s-a datorat stresului pe care acesta l-a acumulat ca urmare a unui program de muncă cel puţin extenuant. Există, de altfel, o percepţie pe scară largă a faptului că funcţionarii publici din Uzbekistan sunt deosebit de predispuşi la incidente legate de oboseală, după trei ani de muncă cu zile de lucru de 15 ore, fără weekend.

Astfel, directorii şi oficialii străini – care se adunaseră în cadrul conferinţei ca urmare a deciziei Uzbekistanului de a-şi deschide economia către alte state – se confruntă cu o provocare neobişnuită în timpul întâlnirilor cu birocraţii locali – aceea de a se asigura că omologii lor rămân treji în timpul şedinţelor. „A adormit de două ori în timpul unei întâlniri de după-amiază”, a declarat un finanţator occidental despre un oficial uzbek, în urma unei şedinţe la care au participat împreună, citat de Reuters.

Funcţionarii guvernamentali din fosta republică sovietică, cu 33 de milioane de cetăţeni, au o veche tradiţie, de a nu fără a părăsi biroul până când şeful lor nu face acest lucru. Dar viaţa lor a devenit şi mai dură când liderul reformist Shavkat Mirziyoyev i-a luat locul preşedintelui din partidul conservator, Islam Karimov, în urma morţii acestuia, în 2016.

„Când preşedintele (Mirziyoyev) a venit la putere, a declarat o situaţie de urgenţă pentru sectorul public şi a spus că funcţionarii nu se vor odihni până nu vom mulţumi poporul”, a spus un oficial uzbek, dar sub anonimat, de frica posibilelor consecinţe pe care le-ar putea suporta urmare a faptului că a criticat sistemul.

Pentru a oferi un exemplu, Mirziyoyev lucrează de obicei mai mult decât predecesorul său, îndemnându-şi toţi subordonaţii să facă la fel. Văzând, însă, că oficialii care lucrează în sistem sunt din ce în ce mai obosiţi, preşedintele a hotărât în cele din urmă, luna trecută, să îi lase pe aceştia să îşi părăsească sâmbăta birourile la ora 17:00, iar duminica să o petreacă alături de familiile lor.

„Dar, în realitate, nimic nu s-a schimbat”, a spus acelaşi oficial uzbek. „Încă merg la serviciu 8 dimineaţa şi revin la miezul nopţii, de multe ori în jurul orei 1 sau 2 dimineaţa. Uneori nu îmi văd copiii de câteva zile la rând, sunt deja adormiţi când vin acasă şi pleacă la şcoală înaintea mea.”

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here