Din JudetMotruStirile Zilei

Morega și Bârcă, încântați de piroliză. ”S-ar rezolva problema gunoaielor”

Primarii Cosmin Morega și Ion Bârcă au fost, în această săptămână, la București pentru a vedea cum funcționează piroliza inventatorului Iuliean Horneț.  

În numai șapte ani, între 2003 și 2010, fostul specialist în balistică al Armatei Române a realizat peste 70 de dispozitive tehnice pentru obținerea energiei verzi din deșeuri organice, gunoi menajer, nămoluri de canalizare, plastic, haine vechi și anvelope auto. Cu ajutorul lor, ar putea să transforme gropile de gunoi ale României în căldură, combustibil și curent electric, prietenoase față de mediu.

Primarul municipiului Motru, Cosmin Morega, s-a arătat foarte interesat de transformarea deșeurilor în peleți pentru centralele termice.  

Primarul comunei Turburea, Ion Bârcă, consideră că piroliza ar veni mănușă pentru Gorj, în contextul problemelor apărute la groapa de gunoi de la Târgu-Jiu, care poluează olfactiv mai multe cartiere.  

Bârcă spune că sunt foarte ridicate costurile realizării unei astfel de instalații în județul Gorj, ajung la circa 7 milioane de euro, dar crede că, printr-un efort comun al liderilor politici, s-ar putea realiza.

Comment here