Minerit și EnergieStirile Zilei

Minerii, pentru cea de-a doua zi în stradă. Bunoaica: Merg pe jos la București

Pentru a doua zi, minerii au ieșit în stradă la Târgu-Jiu.

Temerea cea mai mare este că vor rămâne pe drumuri, la peste 50 de ani, dacă guvernanții decid să pună lacătul pe Complexul Energetic Oltenia. De aceea, oamenii cer să fie scoși mai repede la pensie.  

Sindicalistul Mircea Gherendi, din cadrul Carierei Miniere Roșia, spune că, în ultima vreme, a crescut alarmant numărul deceselor în rândul salariaților CEO, care dezvoltă boli grave din cauza condițiilor în care muncesc.

Gherendi a amintit și de inechitățile, care există cu duiumul în cadrul Complexului Energetic Oltenia, în sensul că unii angajați au grupă de muncă iar alții nu, deși prestează fix aceleași activități.

Manu Tomescu, lider în cadrul Sindicatului Energia Rovinari, a fost prezent în Piața Prefecturii și-n cea de-a doua zi de proteste. Anterior,  notase pe Facebook că merge la protest cu gândul la cei care au murit înainte de pensionare.

„Epure Ionică, ultimul coleg apropiat, DECEDAT în anul 2019, la vârsta 57 de ani, după 39 de ani de activitate! 39 de ani de contribuție, și nu a beneficiat de PENSIE nici măcar o lună! În această dimineață merg la PROTEST, și cu gândul la el!”, a scris Tomescu pe pagina de socializare.

Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, inițiatorul protestelor de la Târgu-Jiu pentru reducerea vârstei de pensionare, este convins că la CE Oltenia urmează insolvența și concedieri colective. Anunță că are de gând să plece, pe jos, până la București, în semn de protest.  

Comment here