Minerit și EnergieStirile Zilei

Minerii, în stradă pentru reducerea vârstei de pensionare. ”Vrem aceeași grupă de muncă precum saltimbancii!”

Minerii au ieșit în stradă la Târgu-Jiu pentru reducerea vârstei de pensionare. ”Vrem să avem aceeași grupă de muncă precum saltimbancii!” a cerut un protestatar.  

Salariații Complexului Energetic Oltenia solicită modificarea Legii pensiilor, astfel încât lucrătorii din unitățile de producție a energiei electrice și termice să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani. Este vorba despre drepturi pe care acum le au anumite categorii de artiști, cum ar fi balerinii, dansatorii, cascadorii sau clovnii.  

Protestul a fost organizat de liderii sindicali Constantin Crețan și Nicu Bunoaica dar a fost prezent și Manu Tomescu, din cadrul Sindicatului Energia Rovinari.

Nicu Bunoaica, liderul sindical de la Cariera Lupoaia, a declarat că se bate ca minerii să iasă mai devreme la pensie și pentru faptul că nu crede că statul va mai acorda vreun ajutor Complexului Energetic Oltenia, pentru plata certificatelor de carbon.

Bunoaica a anunțat că protestele minerilor vor continua până când premierul Florin Cîțu și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, își vor arăta disponibilitatea de a sta la discuții.

Constantin Crețan, președintele Sindicatului Lignitul Oltenia, a declarat că nu este de acord cu închiderea mineritului  și că nu sunt excluse proteste mai ample.

Minerii care au ieșit în stradă au declarat că nu li se pare corect ca diferite categorii de artiști să beneficieze de grupă de muncă și, automat, de ieșirea mai devreme la pensie, în vreme ce ei lucrează, în cariere, în condiții inumane.

Comment here