Minerit și Energie

Lăcrămioara Pinţea (CE Oltenia): Va ploua cu bani în sectorul energetic

România va putea accesa sume uriaşe de bani pentru energie în următorii ani, însă marea problemă este că multe companii nu ştiu să implementeze proiecte, un exemplu în acest sens fiind centrala de la Iernut, a afirmat, joi, Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, membru în directoratul Complexului Energetic Oltenia.

Ea a participat la o dezbatere online pe tema tranziţiei energetice, organizată de compania de consultanţă PwC.

“În următorii ani, va ploua cu bani în sectorul energetic din România. De când sunt eu în sector, am văzut multe strategii care au rămas prăfuite pe raft, pentru că nu au avut finanţare”, a spus reprezentanta producătorului de energie pe cărbune.

Pinţea a arătat că există o presiune din punctul de vedere al costurilor, dar e momentul favorabil pentru finanţări.

“E foarte bine că plouă cu bani, dar ar trebui să o luăm ca pe o ameninţare, dacă nu avem o coerenţă în a implementa aceste proiecte. Trebuie să spunem adevărul: multe companii nu ştiu să implementeze proiecte, iar aici avem un caz nefericit, ştie toată lumea, la Iernut, care arată: 1 – dacă nu ai resurse şi o planificare bună a proiectelor de investiţii, degeaba ai bani şi 2 – lipsa resurselor, atât cele calificate, care să te asiste, cum este un owner’s engineer, care a lipsit de la Iernut, dar în acelaşi timp şi resursa umană de-a lungul proiectului, de la project management, unde avem deficit în ţară, la constructori. Gândiţi-vă că vom avea zeci, sute de proiecte care se construiesc în acelaşi timp, iar la Iernut au avut problema asta şi era o singură centrală”, a subliniat ea.

În opinia sa, trebuie să învăţăm lecţia centralei de la Iernut, a cărei finalizare a întârziat mai mulţi ani, şi să recunoaştem că nu le ştim pe toate.

“CE Oltenia şi-a propus realizarea unor centrale noi, 2.000 de MW noi pe gaze şi fotovoltaice şi deja am organizat consultări de piaţă pentru owner’s engineer. Să nu ne imaginăm că toate aceste proiecte se vor face doar pentru că există finanţare”, a precizat Lăcrămioara Diaconu-Pinţea.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. Romgaz nu a prelungit contractul cu Romelectro şi Duro Felguera pentru realizarea centralei de la Iernut, întrucât termenul de finalizare a lucrărilor, care a expirat la 26 decembrie 2020, nu a fost respectat, a anunţat Romgaz într-un comunicat remis BVB pe 30 decembrie 2020.

Comment here