Minerit și EnergieStirile Zilei

Iriza crede ca o poate convinge pe Dăncilă. ”Nu a făcut premierul acea hârtie!”

Senatorul Scarlat Iriza dă asigurări că va ieși, până la urmă, legea privind reducerea vârstei de pensionare a minerilor, deși premierul Viorica Dăncilă a comunicat foarte clar, în scris, că NU o susține. ”Nu a făcut premierul acea hârtie! Noi discutasem cu Liviu Dragnea, acum trebuie să reluăm discuțiile cu Viorica Dăncilă. Vom avea o întâlnire cu premierul special pe această temă” anunță Iriza. Deputatul PNL Dan Vîlceanu acuză, însă, PSD că le-a promis minerilor și energeticienilor că vor ieși mai repede la pensie doar ca să ia voturi la europarlamentare. ”A trecut campania, acum pică tot!” observă liberalul.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că nu susține proiectul inițiat de parlamentarii PSD Gorj Mihai Weber, Florin Cârciumaru și Scarlat Iriza, privind reducerea vârstei de pensionare cu patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite. Proiectul de lege a fost adoptat pe repede înainte la Senat și se află la Camera Deputaților, de la 1 aprilie.

Senatorul PSD Scarlat Iriza ne garantează că legea va trece. De actul normativ ar urma să beneficieze circa 1200 de angajați CEO, în următorii 3 ani.

Iriza ne-a mai spus că legea fusese discutată cu fostul lider PSD, Liviu Dragnea și că acum trebuie făcute noi demersuri la Viorica Dăncilă. Proiectul a fost semnat și de Claudiu Manda, europarlamentarul care a promis, în campania electorală, ca va susține energia pe cărbune.

Iriza nu consideră un eșec faptul că premierul nu și-a dat acordul pe proiectul de reducere a vârstei de pensionare. Spune că legea ar putea trece la Camera Deputaților, inclusiv cu voturile PNL și USR.

Deputatul Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj, comentează că este tipic pentru PSD să facă promisiuni în campania electorală de care, ulterior, să nu se mai țină.

Vîlceanu reafirmă că singura variantă viabilă, de reducere a vârstei de pensionare în cadrul CE Oltenia, este aceea de încadrare a tuturor angajaților la condiții speciale de muncă.

Nicu Bunoaica, liderul sindical care cere, aproape zi de zi, reducerea vârstei de pensionare în minerit, spune că șefii din Ministerul Energiei i-au promis că urmează să fie făcute măsurători corecte în cariere, ceea ce ar dovedi că minerii lucrează în condiții foarte grele.

Bunoaica nu exclude varianta organizării unor proteste extreme, dacă hârtiile trimise guvernanților nu vor avea efect. Zice că minerii nu pot fi obligați să muncească ”în condiții de lagăr de exterminare”.

Viorel Caragea spune că atât secretarul de stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, cât și liderii sindicali din cadrul CEO ar trebui să-și spună punctul de vedere privind anunțul premierului Dăncilă.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here