Minerit și EnergieStirile ZileiTârgu-Jiu

Iohannis A PROMULGAT legea. Angajații CE Oltenia se pot pensiona la 52 de ani

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, legea de reducere a vârstei de pensionare în minerit și energie, pentru care au avut loc proteste timp de 6 luni la Târgu-Jiu.

Actul normativ era așteptat cu nerăbdare de angajații CE Oltenia, îngrijorați privind viitorul companiei care, și-n acest an, a trebuit să primească sprijin de la guvern pentru a-și putea achiziționa certificatele de CO2. Deputatul USR-PLUS, Radu Miruță, care a militat cel mai mult pentru promovarea actului normativ, a dat asigurări că legea va fi aplicabilă și că se va vedea acest lucru la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Legea prevede că angajaţii care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică să beneficieze de o reducere a vârstei standard de pensionare. Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Legea prevede introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale, precum şi instituirea unei noi excepţii de la prevederile art. 55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel condiţiile de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat aceste activităţi.

Potrivit textului, vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”. Persoanele care au desfăşurat aceste activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Comment here