LIFE

Investigaţie Recorder: Cum cumpără partidele politice presa

„Partidele politice au inventat un sistem prin care cumpără presa cu bani de la bugetul de stat, trecuţi prin conturile unor intermediari şi livraţi apoi către trusturile media. Este un pact între jurnalişti şi politicieni, în care presa s-a grupat într-o singură tabără şi stă cu capul plecat în faţa partidelor care s-au grupat şi ele într-o singură coaliţie”, arată o investigaţie marca Recorder.ro, semnată de jurnaliştii Victor Ilie, Mihai Voinea şi Cristian Delcea, relatează paginademedia.ro .

Site-ul Recorder a publicat o investigaţie în care arată cum sunt cheltuite milioane de euro, de alianţa PNL – PSD, pentru presă. Antena 3, România TV, Realitatea TV, B1 TV, dar şi publicaţiile Gândul, Adevărul, Evenimentul zilei, Capital, DC News, Newsweek, PS News. Care este sistemul? Două firme, Vertigo Events şi All Media, iau banii de la PSD şi PNL şi cumpără mai departe spațiu la organizaţiile de presă.

Vertigo, companie cu 2 angajaţi, a facturat în numele PSD publicitate la mai multe posturi TV:

Antena 3 şi Antena Group - 3,1 milioane de euro
RTV - 3 milioane de euro
B1 TV - 850.000 de euro
DBV Media House pentru Realitatea TV - 830.000 de euro
Outsmart Media, pentru Aleph TV - 470.000 de euro
Digi24 - 230.000 de euro

În presa online:

Gândul - 540.000 de euro
Adevărul - 540.000 de euro
Evenimentul - 395.000 de euro
DC News - 375.000 de euro
Stiripesurse - 350.000 de euro

Recorder vorbeste şi despre publicaţii care primesc bani de la Vertigo Events, lună de lună:

Newsweek - 3.000 de euro lunar
Cotidianul - 2.000 de euro pe lună
Lumea Justiţiei - 1.500 de euro pe lună
PSNews - 5.000 de euro pe lună

Investigaţia Recorder vine în continuarea dezvăluirilor jurnalistului Cristian Andrei, de la Europa Liberă, care de mai bine de un an scrie despre banii pe care partidele îi cheltuie pentru presă. Jurnalistul s-a lovit de-a lungul timpului de refuzul constant al reprezentaţilor partidelor politice de a dezvălui sumele şi instituţiile de presă.

Comment here