EntertainmentLIFE

Incendiu de proporţii la Catedrala Notre-Dame din Paris. Structura edificiului, salvată de pompieri

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de site-ul cotidianului Le Figaro.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat organizarea unei strângeri de fonduri pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame.

„Ceea ce s-a întâmplat în această seară la Paris, la Catedrala Notre-Dame, este o tragedie oribilă. Cel mai rău scenariu a fost evitat, chiar dacă bătălia nu a fost câştigată încă, iar următoarele ore vor fi dificile”, a declarat Macron

Preşedintele francez a mai adăugat că „începând de mâine” va lansa o strângere de fonduri la nivel internaţional cu scopul de a restaura clădirea. „Vom reconstrui Notre-Dame pentru că asta aşteaptă poporul francez de la noi”, a adăugat Macron.

EuroNews a publicat primele imagini ale distrugerilor provocate de incendiu în interiorul Catedralei Notre-Dame. Comandantul Brigăzii de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că pompierii au reuşit să salveze în întregime structura edificiului, potrivit site-ului Thelocal.fr.

“Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”, a afirmat generalul Jean-Claude Gallet.

El a adăugat, potrivit Associated Press, că două treimi din acoperişul clădirii au fost distruse, iar un pompier a fost rănit în timpul intervenţiilor.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că cele mai multe dintre obiectele de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate.

Secretarul de Stat din Ministerul de Interne, Laurent Nunez, a anunţat pe Twitter că incendiul a început să scadă în intensitate, iar turnul nordic al clădirii este în siguranţă.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului. Catedrala, care datează din secolul XII, este vizitată anual de circa 13 milioane de turişti. Construcţia a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345.

În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind „Templu al Raţiunii” şi loc unde erau citite şi dezbătute operele iluminiştilor în timp ce era venerată „Fiinţa Supremă”. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franţei pe data de 2 decembrie 1804.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here