Din JudetStirile Zilei

Grafitul este noul aur. Miruță: În jurul lui, poate exploda dezvoltarea județului Gorj

Deputatul USR Radu Miruță militează, în continuare, pentru deschiderea unei fabrici de baterii la Baia de Fier, acolo unde se află singura mină de grafit în țară, închisă în anii 2000 pe motiv că nu este rentabilă.

Miruță se teme că guvernanții vor, acum, să dea resursa pe nimic, grafenul fiind la mare căutare pe piața internațională.

”Pesediștii și-au făcut firmă la Londra prin care urmăreau să exploateze grafitul de la Baia de Fier. (…) Scopul este să spună că ruginăturile de acolo nu valorează nimic și s-o ia cineva pe 2 lei” declară președintele Uniunii Salvați România Gorj.

Miruță afirmă că Gorjul se poate dezvolta pe baza grafitului de la Baia de Fier, iar minerii, care-și vor pierde locurile de muncă de la Complexul Energetic Oltenia, ar putea fi angajați aici.  

Deputatul USR mai spune că o tonă de grafen costă, acum, 200.000 de euro, cel mai mult grafit din Europa extrăgându-se în Norvegia, respectiv 20.000 de tone pe an. Când a fost închisă exploatarea de la Baia de Fier, se extrăgeau 40.000 de tone pe an.  

Deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj, spune că reprezentanții USR sunt cei care au închis Cariera Roșia și s-au opus finalizării microhidrocentralelor de pe Jiu. Prin urmare, nu au credibilitate atunci când se arată preocupați de soarta județului.   

Comment here