LIFE

Franţa – Victorie în instanţă pentru cocoşul Maurice

Un tribunal din Franţa a dispus, joi, că un cocoş îşi poate continua cântecele din zori, în pofida nemulţumirii vecinilor, într-un caz devenit celebru, ce a provocat o dezbatere considerată de media franceză un conflict între vechile orânduiri rurale şi expansiunea valorilor moderne, relatează Reuters şi AFP.

Proprietara cocoşului Maurice a declarat, pentru Reuters, că tribunalul din Rochefort (vestul Franţei) a respins solicitarea primită din partea vecinilor ca pasărea să fie redusă la tăcere. ”Astăzi, Maurice a câştigat o luptă pentru toată Franţa”, a spus Corinne Fesseau.

Maurice, un cocoş în vârstă de 4 ani, trăieşte în Saint-Pierre d’Oleron, o localitate de pe insula turistică Oleron, aflată pe coasta de vest franceză. Cântatul său dis-de-dimineaţă a sfârşit prin a-l exaspera pe proprietarul unei case aflate în apropiere, Jean-Louis Biron, care locuieşte în oraş, însă a cumpărat o locuinţă pe insulă. Biron i-a dat în judecată pe proprietarii lui Maurice.

Avocatul lui Fesseau, Julien Papineau, a declarat pentru AFP că ”Maurice a câştigat (şi) reclamanţii vor trebui să plătească proprietarei sale 1.000 de euro”.

”Am rămas fără cuvinte. Le-au zburat penele. Este o victorie pentru toţi oamenii aflaţi în aceeaşi situaţie ca mine. Sper că aceasta va constitui o jurisprudenţă pentru ei”, a adăugat Corinne Fesseau.

Cazul lui Maurice subliniază tensiunile din Franţa care datează de câteva decenii dintre locuitorii de la oraşe care achiziţionează locuinţe în mediul rural, însă nu sunt pregătiţi să facă faţă realităţilor din acest mediu, inclusiv sunetelor emise de animale sau mirosului, notează Reuters.

Cazuri similare, implicând sunete emise de vaci, broaşte sau clopotele bisericilor, au fost aduse în faţa instanţei, însă niciunul nu a avut un impact emoţional aşa de mare ca cel al cocoşului Maurice, ce a declanşat acţiuni de susţinere chiar şi din Statele Unite.

Scandalul din jurul acestui cocoş a stârnit multe reacţii în Franţa, cum ar fi cea a lui Bruno Dionis du Sejour, primarul din Gajac (sud-vest), un sat de 400 de locuitori, care şi-a anunţat intenţia de a include sunetele mediului rural francez în „patrimoniul naţional”. De asemenea, primarul din Soustons, Frederique Charpenel, a publicat în vară pe pagina sa de Facebook un mesaj potrivit căruia „este absolut necesar, în Soustons şi peste tot în Franţa, să conservăm caracteristicile ruralităţii (agricultură, creşterea animalelor, pescuit, vânătoare etc.)”.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here