LIFE

Egipt: O sută de sarcofage intacte, descoperite în necropola Saqqara

Autorităţile egiptene au anunţat, sâmbătă, că au descoperit 100 de sarcofage vechi de peste 2.000 de ani, în stare perfectă, în necropola Saqqara din sudul oraşului Cairo, cea mai mare “comoară” scoasă la lumină în ţară de la începutul anului, scrie AFP.

Sicrie de lemn sigilate, dezvăluite în timpul unei ceremonii cu fanfară, aparţin unor înalţi responsabili din perioada târzie (între anii 700 şi 300 înainte de Hristos) şi din perioada ptolemeică (323 şi 30 înainte de Hristos). Au fost descoperite în necropola Saqqara, la sud de Cairo, unde aproximativ şaizeci de sarcofage intacte, mai vechi de 2.500 de ani, au fost deja dezvăluite luna trecută.

“Saqqara nu şi-a dezvăluit încă tot ceea ce ascunde. Este o comoară”, a afirmat Khaled el-Enani, ministrul egiptean al Turismului şi Antichităţilor, în cadrul unei ceremonii.

Situl Saqqara, care se află la mai puţin de 15 kilometri sud de piramidele de pe platoul Giza, adăposteşte necropola Memphis, capitala vechiului Egipt. Este inclus în patrimoniul mondial Unesco. Sarcofagele, prezentate sâmbătă, au fost descoperite în trei puţuri funerare, la 12 metri adâncime.

“Săpăturile continuă. Imediat cum golim un puţ funerar, descoperim altul”, a adăugat Enani.

Arheologii au deschis unul dintre sicrie, în interiorul căruia era o mumie înfăşurată într-un giulgiu ornat cu hieroglife colorate. Mai mult de 40 de statui de zeităţi şi măşti funerare au fost găsite, potrivit ministrului. Aceste descoperiri au fost distribuite către mai multe muzee egiptene, între care un nou edificiu, care se va deschide la periferia oraşului Cairo. Arheologii speră să descopere, în curând, un fost atelier de fabricare a sicrielor pentru mumii, potrivit secretarului general al Consiliului general al antichităţilor, Mostafa Waziri.

Comment here