Minerit și Energie

Dosarul „Masa Caldă”, trimis din nou procurorilor pentru refacerea anchetei

Tribunalul Gorj a decis, marți, ca procurorii să refacă rechizitoriul din dosarul „Masa Caldă”, dosar care vizează fapte de acum un deceniu și în care sunt inculpați circa 20 de șefi din minerit din zona Motru. Un judecător de drepturi și libertăți a luat decizia respectivă într-o ședință de Cameră Preliminară, la solicitarea unora dintre inculpații vizați de această anchetă. Procurorii au primit un răgaz de 5 zile pentru a reface rechizitoriul, săptămâna viitoare ei urmând să prezinte instanței un document nou sau să renunțe la acuzații.

„Admite în parte excepțiile formulate de inculpații: Căciulan Marinela Ana, Ciorecan Alexandru, Creţan Vasile, Gheorghescu Florentin Nicu, Stelescu Nicolae, Dondera Ion, Giuranu Liviu, Ghiga Ion, Iovan Sorin, Tatomir Valentin, Mezinca Mircea şi Râbu Vasile cu privire la actul de sesizare al instanței. Constată neregularitatea rechizitoriului nr. 627/P/2017 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj în ceea ce priveşte descrierea faptelor. Potrivit art. 345 alin. 3 din Codul de procedură penală, în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj va remedia neregularităţile constatate şi va comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea dosarului”, se arată în decizia instanței.

Rechizitoriul a fost înaintat inițial cu peste 3 ani în urmă către Judecătoria Craiova, dar și acolo magistrații au decis că este nevoie de refacerea anchetei. În cele din urmă dosarul a ajuns la Târgu Jiu, dar probele din dosar tot nu par a fi suficiente pentru a putea să înceapă judecarea pe fond a inculpaților. Persoanele vizate de acest dosar sunt acuzate că în urmă cu un deceniu ar fi decontat ilegal meniuri pregătite pentru mineri. Masa caldă a ortacilor a ajuns la chefurile unor șefi sau chiar politicieni, presupusul prejudiciu din dosar fiind estimat la circa 2,8 milioane de lei.

Comment here