Minerit și EnergieUltima Ora

9:17 Cum vrea să ajute GUVERNUL CE Oltenia

Guvernul vrea să ia 10 miliarde de lei din facturile tuturor românilor, în următorii zece ani, pentru a sprijini Complexul Energetic Oltenia, notează economica.net. Timp de zece ani, toți vom plăti până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține compania, afectată sever de creșterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică. Fără acest sprijin însă, CE Oltenia intră în faliment, iar România este obligată să stingă lumina.

De câteva luni, în piața de energie se vorbește despre intenția Guvernului României de a introduce o schemă de sprijin, care să fie evident agreată de Comisia Europenă, pentru Complexul Energetic Oltenia, producător de energie electrică, pe bază de lignit, a doua sursă de energie electrică a României. CE Oltenia este profund afectată de creșterea prețurilor certificatelor de emisii de CO2 și, fără o schemă de sprijin, riscă să se închidă, ceea ce înseamnă că România nu își poate asigura consumul de energie electrică, nici cu importuri la valoarea maximă tehnică posibilă.

Pe scurt, Guvernul dorește ca toți consumatorii români de energie electrică să plătească o așa numită taxă de adecvanță CEO, trecută în factura fiecăruia (pe sistemul certificatelor verzi sau a contribuției de cogenerare), timp de zece ani, în perioada 2020-2030, în sumă totală de 10,65 miliarde de lei (maximum), adică peste două miliarde de euro.

Impactul la consumator: 0,033 lei/kWh (adică 3,3 bani) în primul an, 2020, urmând ca acesta să scadă gradual, până la 0,002 lei/kWh în anul 2030.

“În prezent tarifele reglementate pentru consumatorii casnici sunt de circa 0.412 lei/kWh astfel încât taxa adecvanță-CEO va majora aceste tarife cu 8% în 2020, 4.8% în 2021 și 4.3% in 2022”, potrivit schemei.

Din acești bani, CEO va plăti, an de an, o parte din certificatele de emisii (nu toate) pe care este obligată să la achiziționeze de pe bursa europeană EEX pentru a putea produce energie electrică. Modelarea arată că, în decursul celor zece ani, CEO va plăti din sursele sale proprii 78,8 milioane de certificate, iar din banii strânși din această schemă de sprijin diferența de 67,7 milioane, cifre la care s-a ajuns în urma prognozării producției de energie electrică a Complexului în următorii zece ani.

Evaluarea acestui mecanism de sprijin se va face anual, de către ANRE, iar valoarea acestui ajutor sau perioada de timp pot scădea, în funcție de ce capacități energetice apar pe piața din România, care să înlocuiască termocentralele pe cărbune ale CEO.

Schema de sprijin se bazează pe prognoze riguroase de producție, pe costurile actuale ale CEO pentru fiecare grup energetic, pe situația actuală a prețurilor la energie din piață și a prognozelor, și are în spate inclusiv un studiu de adecvanță al Sistemului Electroenergetic Național, realizat de Transelectrica, care arată că, cel puțin în această perioadă de timp, centralele pe cărbune ale CE Oltenia sunt indispensabile pentru a asigura necesarul de energie electrică al țării.

Totul pentru a putea convinge Comisia Europeană să fie de acord cu această schemă de sprijin pentru susținerea energiei pe lignit produse în Oltenia, în condițiile în care politica Bruxelles-ului este exact inversă: cea de descurajare a utilizării cărbunelui.

De ce este nevoie de schema de sprijin, și încă repede

Răspunsul este simplu: din sursele proprii, CE Oltenia nu poate plăti toate certificatele de emisii, în condițiile în care prețul acestora a crescut constant, ajungând la 29 de euro. Anul trecut a plătit 1,4 miliarde de lei, în condițiile în care a luat un credit de jumătate de miliard pentru asta, iar pentru acest an are de plată 1,6 miliarde de lei, bani care trebuie plătiți în aprilie 2020. Iată ce scrie în motivarea necesității introducerii schemei:

“Din analizele societății, fără o intervenție a statului român, CE Oltenia se află în imposibilitatea de a se conforma pentru anul 2019, conformare ce trebuie să aibă loc în 30 aprilie 2020, caz în care după această dată societatea va intra în insolvență sau chiar direct în faliment deoarece:

 – pentru anul 2019 societatea poate achiziționa din surse proprii doar 3.000.000 de certificate de CO2 din cele 12.200.000 de certificate de CO2 necesare, în condițiile în care prețul mediu al certificatelor de CO2 va fi în jurul valorii de 27 Euro/certificat de CO2;

 – deficitul de cashflow estimat este de circa 1.200 milioane lei”.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here