Minerit și EnergieStirile Zilei

De ce nu se reiau lucrările la hidrocentralele de pe Jiu. Maioreanu: E nevoie de o întâlnire a actorilor implicați

Soluția pentru deblocarea lucrărilor la hidrocentralele de pe Jiu se află la Ministerul Energiei, spune fostul secretar de stat Andrei Maioreanu.

Până în acest moment, a fost realizată o parte din documentația necesară pentru emiterea unei noi autorizații de construire. Se așteaptă avizele Agenției Naționale de Mediu și Administrației Naționale Apele Române.

Două organizaţii de mediu au reuşit să oprească definitiv, în 2018, lucrările la cele două hidrocentrale de pe Jiu, Bumbeşti şi Dumitra, şi o microhidrocentrală, Livezeni, demonstrând în instanță că se încalcă legea. Până la sistarea investiției, statul a cheltuit peste 155 de milioane de euro pentru amenajarea hidroenergetică a râului Jiu.

Andrei Maioreanu spune că marea problemă care împiedică, momentan, reluarea lucrărilor la hidrocentralele de pe Jiu este la Administrația Națională a Apelor Române, de unde ar trebui obținut un nou aviz de gospodărire a apelor, deși Hidroelectrica are o decizie a instanței conform cărei  actualul aviz este valid. Fostul secretar de stat crede că, în aceste condiții, este nevoie de intervenția Ministerului Energiei.   

Maioreanu crede că intrarea PSD la guvernarea va duce la deblocarea investițiilor de pe Jiu.

Comment here