LIFE

De ce a renunțat B1 la Sorina Matei? Oancea: Orientarea pro-rusă legată de coronavirus și audiențele

Sorina Matei și Andrei Bădin nu vor mai avea emisiuni la B1. Sorina Matei a acuzat faptul că nu e existat nicio notificare și a plasat decizia managementului B1 TV în contextul deciziilor guvernului de a aloca bani presei și de a lansa IMM Invest (program la care a aplicat și B1). De cealaltă parte, Sorin Oancea a declarat pentru Paginademedia.ro că decizia este legată de “audiența slabă a emisiunii Sorinei Matei și de orientarea pro-rusă legată de coronavirus, orientare tot mai evidentă în ultima perioadă”.

Duminică, jurnalista Sorina Matei a anunțat pe contul personal de socializare, că i-a fost reziliat contractul de muncă de către postul B1 TV, unde realiza emisiunea „Aktualitatea românească”, adăugând că și colegul ei Andrei Bădin, realizatorul emisiunii „Controverse”, a fost supus aceluiași tratament.

„De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, cu care se împăunează fals Guvernul Orban, vă anunţ eu, că ei se feresc: televiziunea B1 TV a reziliat marţi contractul meu şi al lui Andrei Bădin, fără nicio notificare şi/sau discuţie prealabile. Tot marţi, cu câteva ore înainte de reziliere, televiziunea B1 TV, pe profit- 2,3 milioane de euro, în 2019- a aplicat la fonduri garantate de stat/Guvern prin IMM Invest. Luni, înainte de aplicare, emisiunile noastre existau, marţi, după aplicare, n-au mai existat. Totul a fost comunicat marţi seară, după aplicare la IMM invest, şi miercuri, prin email/trimis document şi printr-un cerber al patronatului, fără ca patronatul să-şi asume sau să comunice transparent decizia, în cazul subsemnatei. De altfel, şi decizia este semnată prin împuternicit.

Joi, Guvernul a dat 40 de milioane de euro la presă, sub masca unei «campanii de informare», cică să «sprijine jurnaliştii» care în mintea lor trebuie să se transforme în oficine de partid şi ale guvernului, fix ce nu are voie să facă presa. Dealurile Guvernului Orban sunt cu patronatele lacome, nicidecum pentru «sprijinirea jurnalismului». Jurnalismul, vocile critice, supravegherea puterii, oricărei puteri, în capul lor trebuie să dispară. Să fie linişte, să nu mai deranjeze nimeni, să nu mai afle publicul nimic.

Cam atât despre libertatea de exprimare, puterea adevărului, presa – câine de pază al democraţiei, watchdogul puterii, following the money, focusing on abuse of power, great business stories, watchdog in the corridors of power. Because this is investigative journalism”, a scris jurnalista Sorina Matei, pe contul personal de socializare.

Acționarul B1 TV, Sorin Oancea, a declarat pentru paginademedia.ro că a luat decizia de a renunța la contractul cu Sorina Matei ca urmare a audiențelor slabe și a modului în care a abordat subiectul coronavirus.

“Decizia are legătură doar cu audiențele slabe ale emisiunii și cu o orientare pro-rusă legată de criza coronavirus, orientare tot mai evidentă în ultima perioadă. Linia pe care mergea nu corespundea nici realității, nici punctului nostru de vedere. De aceea, am renunțat să colaborare, pentru că era o colaborare, Sorina Matei nu era angajată a postului”, a spus Oancea.

“Programul de sprijinire a presei nu este pentru B1, este pentru toată presa, iar B1 nu va avea mari beneficii din acest program, așa cum este el conceput acum. În ceea ce privește programul pentru IMM-uri, nu este o finanțare a guvernului, ci o finanțare bancară, la care pot participa toate companiile care reușesc să convingă o bancă de faptul că pot fi finanțate. După răspunsul băncii, statul acordă eventual garanții. Nu este nicio legătură cu aceste aspecte” a declarat Oancea.

Cât despre Andrei Bădin, Sorin Oancea a declarat că “pur și simplu, contractul cu firma lui era la termen și nu l-am m-ai reînnoit”.

Comment here