LIFE

Criză demografică în Japonia. Unul din zece locuitori are peste 80 de ani

Mai mult de 10% din populația Japoniei are acum 80 de ani sau mai mult, a transmis, luni, guvernul nipon, aceasta fiind cea mai recentă piatră de hotar îngrijorătoare în criza demografică a țării, care se conturează rapid, transmite CNN.

Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor, proporția vârstnicilor din Japonia, definită ca vârsta de 65 de ani și peste, este, de asemenea, la un nivel record, cuprinzând 29,1% din populație, cea mai mare rată din lume.

Ministerul a publicat cifrele pentru a marca respectul pentru ziua bătrânilor, o sărbătoare publică în țara care se confruntă, de asemenea, cu o scădere a natalității și o scădere a forței de muncă, ce ar putea afecta finanțarea pensiilor și asistenței medicale, pe măsură ce cererea din cauza îmbătrânirii populației crește.

Populația Japoniei a fost într-un declin constant de la boom-ul său economic din anii 1980, cu o rată de fertilitate de 1,3, mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a menține o populație stabilă, în absența imigrației. Decesele au depășit nașterile în Japonia de mai bine de un deceniu, punând o problemă tot mai mare pentru liderii celei de-a treia economii ca mărime din lume.

Pentru a face față penuriei în creștere a forței de muncă și în speranța de a revigora o economie care stagnează, guvernul japonez a încurajat mai mulți bătrâni și mame care stau acasă să reintre în forța de muncă, în ultimul deceniu. Într-o oarecare măsură, mesajul a funcționat: acum există un record de 9,12 milioane de angajați în vârstă, în Japonia, un număr care a crescut timp de 19 ani consecutiv. Angajații în vârstă de 65 de ani și peste reprezintă acum peste 13% din forța de muncă națională, a declarat luni Ministerul Afacerilor Interne. Rata de angajare a persoanelor în vârstă, din Japonia, este printre cele mai ridicate din economiile mari, a adăugat acesta.

Comment here