Minerit și EnergieStirile Zilei

Crețan: Am adus chimiști. S-au luat probe din depozitele de cenușă, conțin metale rare

Liderul sindical din Complexul Energetic Oltenia, Constantin Crețan, a criticat și-n presa națională parteneriatul încheiat de companie cu OMV Petrom, pentru construirea parcurilor fotovoltaice.

Președintele Federației Naționale a Muncii consideră că s-a procedat ilegal pentru că terenurile pe care ar trebui construite parcurile nu sunt proprietatea CEO, ci ar trebui redate comunităților.

OMV Petrom ar urma să construiască, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de ~450 MW. În decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, circa 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia, iar, conform estimării inițiale, ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național începând din 2024.

Constantin Crețan continuă să afirme că în terenul care va intra în proprietatea austriecilor se găseşte o avere uriaşă: metale rare ce pot fi extrase din cenuşa depozitată de la termocentrale şi o rezervă spectaculoasă de cărbune cu putere calorifică mare. 

Comment here