Stirile ZileiTârgu Cărbunești

COD ROȘU la Spitalul Târgu-Cărbunești. Pacienții au rămas fără oxigen, două persoane decedate

UPDATE 12:19 ISU Gorj: Bilantul pacienților transferați:
13 la Spitalul Târgu-Jiu
7 la Spitalul Rovinari
1 la Spitalul CFR Craiova
2 la Spitalul Novaci
În total au fost transferați 23 de pacienți.

UPDATE 11:38: O a treia persoană, care fusese transferată la spitalul din Târgu-Jiu, a decedat. Pacienta era în stare gravă la secția ATI de la Târgu-Cărbunești. Decesul a survenit la aproximativ o oră de la transferul la Târgu-Jiu.

UPDATE 10:46: Managerul Spitalului Târgu-Cărbunești, Constantin Târziu, a declarat că nu știe dacă decesul celor doi pacienți a survenit pe fondul întreruperii alimentării cu oxigen. “În secţia ATI din cei 15 pacienţi, 12 au fost transferaţi la Spitalul Judeţean, 2 decedaţi, dar nu pot spune 100% în momentul de faţă dacă decesul lor e din cauza lipsei de oxigen din momentul respectiv, unul a rămas intubat la noi şi încă cinci pacienţi, care aveau nevoie de oxigen au fost transferaţi la Spitalul Rovinari. Între timp am făcut rost de vreo 70 de butelii de oxigen”, a declarat Târziu.

UPDATE 10:25 Managerul Spitalului Târgu-Cărbuneşti, Constantin Târziu, a afirmat că alimentarea cu oxigen s-a întrerupt la ora 6.35. “La ora 6.35 s-a întrerupt alimentarea cu oxigen pe secţie. Atunci am luat legătura cu toate secţiile şi am văzut că în toate secţiile era întreruptă alimentarea cu oxigen. Avem pregătite, dar nu foarte multe butelii de oxigen. Am sunat la DSU, la Ambulanţă pentru a ne ajuta cu butelii de oxigen. În curtea spitalului avem staţie de ambulanţă care ne-a dat butelii de oxigen plus pacienţii care erau gravi au intrat ambulanţele lângă secţii pentru a fi urcaţi în ambulanţe pentru a primi oxigen. Apoi am primit mult mai multe butelii de oxigen, DSU, Ambulanţa Târgu Jiu şi celelalte ambulanţe care au sosit la faţa locului pentru a ne ajuta”, a declarat Constantin Târziu.

UPDATE 10:18 Dosar penal pentru ucidere din culpă a fost întocmit după ce două persoane au decedat la Spitalul Cărbunești. ”La data de 22 octombrie, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj – Serviciul de Investigații Criminale s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, după ce două persoane de sex feminin, de 76 și 55 de ani, ambele din orașul Rovinari, internate în secția ATI a Spitalului Târgu-Cărbunești, au decedat. În cauză, a fost întocmit dosar penal, care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești, urmând a fi înaintat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova”, au declarat reprezentanții IPJ Gorj.

UPDATE 10.08 : Pe surse circulă informația că, de fapt, n-a fost niciun fel de problemă la instalația de oxigen de la Spitalul Târgu-Cărbunești și că rezervorul de oxigen era gol. Firma care trebuia să aprovizioneze nu ar fi ajuns joi.

UPDATE 10:01 Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, Mihaela Floroiu, a declarat că 14 pacienţi de la Târgu Cărbuneşti vor fi primiţi la această unitate medicală, patru dintre ei ajungând deja, starea lor fiind stabilă.  “Suntem pregătiţi pentru primirea a 14 pacienţi care vor fi transferaţi pe secţiile ATI. A fost suplimentat numărul de paturi pe ATI în cele trei clădiri ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, avem cinci paturi suplimentare la secţia ATI, patru locuri la Spitalul de pe strada Tudor Vladimirescu, acestea au fost deja ocupate, pacienţii sunt stabili şi sunt deja pe secţie şi mai avem cinci locuri disponibile la clădirea de la Boli Infecţioase. Doar 14 paturi avem noi disponibile, patru pacienţi sunt deja la noi pe ATI în stare stabilă, urmează să îi primim şi pe restul. Sunt pe drum ambulanţele”, a afirmat Mihaela Floroiu.

UPDATE 09:56 ”Direcțiile de sănătate publică verifică zilnic Secțiile ATI. În această dimineață, în jurul orei 07:00, la controlul pe care DSP Gorj l-a efectuat la Spitalul Târgu-Cărbunești au fost informați de către personalul Secției ATI că este o problemă la alimentarea cu oxigen și că personalul spitalului încearcă să remedieze defecțiunea. Imediat, a fost anuntat directorul DSP care l-a anuntat pe inspectorul șef al ISU Gorj” a comunicat Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

UPDATE 09:14 Ministerul Sănătăţii precizează că a fost anunţat despre o defecţiune la instalaţia de oxigen de la nivelul Spitalului de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti.  Din primele informaţii deţinute, la nivelul unităţii sanitare sunt internaţi peste 150 de pacienţi infectaţi cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienţi care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienţi care au fost internaţi în secţia ATI. Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a discutat cu şeful DSU, Raed Arafat şi cu directorul DSP Gorj, iar o echipă a DSP Gorj se află la faţa locului.

UPDATE 09:03 Medici din patru județe intervin de urgență la Spitalul Târgu-Cărbunești. Din cadrul ISU Gorj au fost trimise 2 autospeciale pentru transport victime multiple și 4 ambulanțe SMURD, cu 16 butelii cu oxigen. Județele limitrofe acționează următoarele resurse:

ISU MH – 3 ambulanțe SMURD

ISU HD – 1 autospecială pentru transport victime multiple

ISU DJ – 1 autospecială pentru transport victime multiple, 1 ambulanță SMURD

ISU VL – 1 microbuz, 2 ambulanțe SMURD.

Mijloacele dislocate transportă în total 67 butelii de oxigen.

UPDATE 08:49: Două persoane internate la Spitalul Târgu-Cărbunești, în secția ATI, au decedat. ”Din informațiile transmise de către reprezentanții spitalului, pacienții nu au rămas niciun moment fără oxigen. Urmează să se stabilească dacă decesele au legătură cu defecțiunea” a comunicat ISU Gorj.

Instalația de oxigen de la Spitalul Târgu-Cărbunești s-a stricat. A fost activat codul roșu. Bolnavii sunt mutați în ambulanțe și trecuți pe oxigenul din mașini.

Din cauza acestei defecțiuni, oamenii aflați la ATI sunt ventilați manual. ISU a trimis butelii de oxigen, ambulanțe și autospeciale. Sunt 100 de pacienți internați la această unitate medicală iar 15 sunt la ATI, potrivit declarațiilor prefectului Marcel Iacobescu.

„În acest moment, facem tot ce este posibil ca viețile oamenilor să nu fie în pericol. În ATI sunt instalațiile de oxigen cu priză, cum există în orice spital din țară. A clacat efectiv instalația, aparatul care produce oxigen”, a precizat Marcel Iacobescu.

”S-au mobilizat mai multe resurse din județele limitrofe. Este o defecțiune a instalației de oxigen, motivele defecțiunii nu le știu dar județul a reacționat foarte bine. S-au trimis 5 ambulanțe SMURD, 4 de la SAJ. Și din județele vecine s-au trimis ambulanțe și butelii de oxigen care să fie folosite temporar până la remedierea stocatorului de oxigen. Ce s-a făcut acolo de către ISU este foarte bine, în acest moment” a declarat, la Digi 24, șeful DSU, Raed Arafat.

Comment here