Din JudetStirile ZileiTârgu-Jiu

Cine plătește medicii din centrele de vaccinare? Primari: Nu avem bani

Primarii localităților cu centre de vaccinare, revoltați după ce au aflat că guvernanții le-ar da în sarcină inclusiv plata personalului medical. ”Este exclus așa ceva, nu avem sursă de finanțare” se plâng edilii din Gorj.

O ordonanță de guvern, redactată de Ministerul Sănătății, spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaționalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administrației publice locale. Primarul din Cluj Napoca, Emil Boc a reacționat vehement.

”Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziționarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare și a altor lucruri, care iarăși înseamnă niște cheltuieli destul de ridicate”, a declarat Emil Boc la RFI.

Marcel Romanescu, primarul Târgu-Jiului, estimează cheltuiala cu cele 4 centre de vaccinare din municipiu la circa 1 milion de euro pe lună, bani pe care nu-i are.  

Cosmin Morega, primarul din Motru, a luat din cabinetele medicale școlare mobilierul necesar pentru dotarea centrelor de vaccinare. Bani pentru medicii și asistentele care se vor ocupa de imunizarea populației, nu are.  

La Târgu-Cărbunești, aceeași situație. Primarul Dănuț Birău spune că bugetul local nu-și poate permite cheltuielile cu personalul din centrele de vaccinare.   

Constantin Bobaru, primarul orașului Bumbești-Jiu, refuză să ia în calcul plata cadrelor medicale din centrele de vaccinare.

Comment here