LIFE

Chinezii lansează în Europa mașina electrică XY, condusă fără permis

Compania chineză Jinpeng, specializată în vehicule ușoare, urbane, începând de la biciclete și terminând cu mașini electrice, a început extinderea pe piața din Europa, lansându-și primul model destinat pieței locale.

Jinpeng XY este primul vehicul electric ușor, care poate fi condus fără permis auto, de către persoane peste 16 ani, lansat de companie în Europa. Mașina a fost lansată de importatorul Desner, din Italia, în cadrul planului chinezilor de expansiune.

Constructorul chinez spune că mașina este revoluționară, prin performanțele ei, având spațiu pentru patru persoane și un portbagaj în care încap câteva bagaje, dar dimensiunile modelului Jinpeng XY nu sunt deloc generoase: 2,85 metri lungime, 1,40 metri lățime și 1,50 metri înălțime. Ampatamentul are numai 1,94 metri, iar viteza maximă este de 40 km/h.

Deocamdată, importatorul nu a publicat prețurile noului model, însă este de așteptat ca acestea să fie mult mai mici decât vehiculele electrice din segmentul A, în care Dacia Spring este lider de vânzări.

Mașina dispune de aer condiționat și setări de rulare în modul E-CCO, care face o economie suplimentară de energie. Roțile au 12 inci, iar farurile au lumini LED, pe ambele faze.

Marca Jinpeng face parte din grupul cu același nume, care este considerat cel mai mare producător de triciclete din lume. Compania a fost fondată în urmă cu 20 de ani și are 11 fabrici în prezent, toate în China. Compania produce în biciclete electrice, triciclete electrice, vehicule electrice și hibride, triciclete cu motor, stivuitoare electrice și mașini electrice de măturat.