Minerit și EnergieStirile Zilei

Certificatul de carbon, 44 de euro în 2024. Morega: Memorandumul pentru CEO, făcut de NEBUNI! Manțog: Programul de reorganizare, O POVESTE!

Ionel Manțog, Dan Ilie Morega și Ion Răuț critică memorandumul guvernului Orban privind Complexul Energetic Oltenia. ”Este făcut de niște oameni nebuni, nu întregi la cap!” spune Morega, adăugând că guvernanții ar fi trebuit să gândească și să propună în documentul respectiv o variantă de mix energetic. Printre altele, Memorandumul  vorbește despre o creștere a prețului certificatului de carbon la 44 de euro, în 2024, și automat, o creștere a prețului energiei la peste 380lei/MWh.

În memorandumul aprobat de Guvern pentru susținerea Complexului Energetic Oltenia, apare și o estimare oficială referitoare la cotația certificatului de carbon: de la o medie de 27,5 euro în 2019, la circa 44 euro în 2024.

”În aceste condiții, pentru a putea compensa, prin prețul energiei electrice, creșterea prețului certificatelor, ar trebui ca prețul energiei electrice produse de Complexul Energetic Oltenia și vândute pe piață să fie majorat la valori de peste 300 lei/MWh, iar la o creștere preconizată de circa 44 euro/certificat, prețul energiei să fie de peste 380lei/MWh”, arată documentul.

Ionel Manțog, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, spune că nu există altă soluție pentru Complexul Energetic Oltenia, decât creșterea prețurilor la energie.  

Manțog afirmă că, o eventuală explozie a prețurilor la energia electrică, nu ar fi doar consecința a ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Oltenia, ci ”a batjocurii cu care a fost tratat, în ultimii 30 de ani, sistemul energetic românesc”.

Ionel Manțog mai spune că este ”o poveste” programul de reorganizare și decarbonizare, fluturat de guvernanți dar și de managerul CE Oltenia, Sorinel Boza.

”Care dintre cariere, cuplată cu care dintre termocentrale, poate rezista unui cost al certificatului de 44 de euro? Niciuna!” afirmă Manțog.

Dan Ilie Morega critică dur memorandumul pentru CE Oltenia, în condițiile în care nu prezintă nicio variantă de mix energetic.

Morega atrage atenția asupra situației din Valea Jiului, unde guvernele au închis mineritul iar, acum, importă cărbune pentru Termocentrala Paroșeni.

Ion Răuț, fost director în cadrul CE Oltenia, afirmă că modul în care va evolua prețul la certificatele de carbon, este cunoscut de acum 10 ani, așa că n-ar fi trebuit să fie o surpriză pentru conducerea companiei.

Răuț spune că și alte țări se confruntă cu problema creșterii prețului certificatelor de carbon și au găsit soluții. Fostul director nu crede nici în schema de sprijin pentru CEO, vehiculată de Boza. Spune că nu poate veni contra schemei aprobate de Uniunea Europeană, de reducere a gazelor cu efect de seră.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here