LIFE

Cel mai tânăr PREMIER din istorie

Social-democraţii din Finlanda, care conduc o coaliţie guvernamentală formată din cinci partide, au ales-o, duminică, pe Sanna Mirella Marin, actualul ministru al Transporturilor, să devină premier. În vârstă de numai 34 de ani, ea va fi cel mai tânăr prim-ministru din istoria ţării, preluând această funcţie după demisia lui Antti Rinne.

Momentul ales pentru schimbarea conducerii guvernului este neobişnuit pentru Finlanda, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la sfârşitul anului, jucând un rol central în eforturile de a stabili viitorul buget al blocului comunitar, notează Reuters.

Premierul în exercițiu, Antti Rinne, a demisionat la începutul acestei săptămâni după ce Partidul de Centru, membru al coaliţiei guvernamentale de la Helsinki, a spus că îşi retrage sprijinul pentru el, din cauza felului în care a gestionat o grevă a poştaşilor.

„Avem multe de făcut pentru a restabili încrederea”, a declarat Sanna Mirella Marin, după ce a obţinut, la limită, votul în rândul membrilor din conducerea partidului său social-democrat. Pe locul al doilea, în scrutinul intern, s-a plasat Antti Lindman, şeful grupului parlamentar al partidului (SDP).

Interesant este că Partidul Social-Democrat face parte dintr-o coaliţie de partide care sunt conduse, toate, de femei: Partidul de Centru este condus de Katri Kulmani (32 de ani), Liga Verde este formaţiunea ministrului de Interne Maria Ohisalo (34 de ani), Alianţa de Stânga, partid condus de Li Andersson (32 de ani) şi Partidul Suedez al Poporului, condus de Anna Maria Henriksson (55 de ani).

În ceea ce o privește pe tânăra Sanna Marin, în ciuda vârstei, are deja o carieră politică bine conturată. Născută pe 16 noiembrie 1985, ea a fost aleasă în Parlament din 2015 și a fost numită ministru al Transporturilor și Comunicațiilor în iunie, anul acesta. S-a născut la Helsinki, dar a locuit în Espoo, Pirkkala și Tampere. A făcut Științe Administrative la Universitatea din Tampere, pe care a absolvit-o în 2012, an în care a fost aleasă în Consiliul Municipal din Tampere. A condus Consiliul Municipal din 2013 până în 2017, când a fost realeasă, cu mult mai multe voturi decât prima dată. Face parte, de asemenea, din adunarea locală a regiunii Tampere. În 2014 a devenit vicepreședinte al Partidului Social-Democrat, iar, în 2015, a fost aleasă în parlamentul național, din partea districtului Pirkanmaa, cu 10.911 voturi.

Sanna Mirella Marin este copilul unui cuplu de părinți de același sex. A fost crescută de o mamă singură, care ulterior a intrat în relație cu o femeie. Nu cunoaște familia tatălui ei biologic. Viitorul premier al Finlandei a povestit că nu i-a fost ușor, că a suferit lipsuri materiale și că adesea a fost stigmatizată de societate pentru că provenea dintr-o astfel de familie. Dar, spune că mama sa i-a dat mereu încredere că poate să realizeze tot ce-și pune în cap. La rândul ei, Sanna Marin are un copil cu partenerul ei de mulți ani, Markus Räikkönen.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here