LIFE

Cel mai bogat om din Rusia, pus pe lista sancțiunilor UE

Cel mai bogat om din Rusia, Alexei Mordașov, a intrat pe lista sancțiunilor UE, relatează The Guardian. Bruxelles-ul a sancționat mai mulți oligarhi ruși, după ce Kremlinul a dat ordin de invadare a Ucrainei.

UE a subliniat diverse îngrijorări cu privire la Mordașov, spune că Rossia Bank, în care are un interes financiar, este „banca personală” a înalților oficiali ruși care au beneficiat de anexarea Crimeei. De asemenea, UE consideră că afacerile media în care a investit oligarhul au contribuit la destabilizarea Ucrainei, prin intermediul posturilor de televiziune proruse.

Mordașov este oligarhul rus care a intervenit pentru a menține agenția de turism Tui pe linia de plutire, pompând bani în ea atunci când turismul internațional s-a blocat, în timpul pandemiei. Cu toate acestea, Mordașov – care deține o treime din cel mai mare operator de turism din Europa și este cel mai mare acționar unic al acestuia – ar putea deveni o ghiulea de picior pentru Tui, ale cărei acțiuni sunt listate la Londra, după ce UE l-a adăugat pe lista de sancțiuni. Deși Mordashov nu a fost sancționat în Marea Britanie, afacerile sale în regiune vor fi acum reduse drastic.

Luni, Uniunea Europeană l-a adăugat pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin şi pe mai mulţi oligarhi pe lista neagră a personalităţilor sancţionate. Pe listă figurează oligarhi şi oameni de afaceri activi în sectoarele petrolier, bancar şi financiar, precum şi membri ai guvernului, militari de rang înalt şi „propagandişti care au contribuit la răspândirea propagandei antiucrainene”, a precizat UE într-un comunicat, citat de Reuters.

Printre persoanele incluse pe listă se numără Igor Sechin, patronul companiei petroliere de stat ruseşti Rosneft, şi directorul general al gigantului energetic Transneft, Nikolai Tokarev. Oligarhii Alişer Usmanov, Petr Aven şi Alexander Ponomarenko şi bancherul Mihail Fridman figurează, de asemenea, pe lista de sancţiuni.

Măsurile restrictive includ interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor şi interdicţia de a pune fonduri la dispoziţia persoanelor incluse pe listă.

Comment here