Minerit și EnergieStirile Zilei

CE Oltenia a vândut cu 940 de lei/MWh energie cu livrare în 2023

CE Oltenia a scos la vânzare 4 pachete de energie electrică, cu livrare bandă în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023. Câte 10 MW bandă fiecare pachet, pentru care a cerut 900 de lei/MWh, pe platfoma de contracte bilaterale LE-Flex a pieței OPCOM. Le-a vândut pe toate către firmele de furnizare ale Enel, care a cumpărat la prețuri între 930 și 942 de lei/MWh, conform economica.net.

Este prima tranzacție semnificativă pe platforma PCCB LE-Flex după mai multe zile. Ultimele tranzacții au fost făcute în data de 11 martie, deci înainte de a apărea OUG referitoare la protecția consumatorilor de energie și gaze în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, care schimbă multe pe piața de energie. Atunci, tot CE Oltenia a scos la vânzare energie bandă, cu livrare în anul 2023. A cerut 830 de lei/MWh atunci, deci cu 70 de lei mai puțin decât a cerut de data asta, pentru șapte pachete, în total 50 MW. A reușit să vândă energia la prețuri cuprinse între 888 și 945 de lei/MWh, iar cumpărători au fost un trader, Renovatio, și un mare consumator industrial combinatul siderurgic Liberty de la Galați.

Potrivit noii OUG, și CE Oltenia, ca și ceilalți producători de energie electrică, vor plăti acel impozit de 80% pentru tranzacții făcute la prețuri de peste 450 de lei/MWh, până la 31 martie 2023. Așadar, CEO va plăti impozit pentru livrările de energie aferente primului trimestru al anului viitor, dar, special pentru producătorul din Oltenia, acest impozit va fi mic. Asta pentru că se iau în calcul și costurile cu achiziția certificatelor de CO2, deci baza pe care se aplică impozitul va fi diminuată.

Comment here