LIFE

Austriecii au năvălit la shopping, spaniolii au umplut străzile, după 49 de zile de izolare

Viața cât de cât normală, așteptată cu nerăbdare de români, este gustată, deja, de cetățenii altor state europene. Imaginile cu austriecii dând buzna în magazine, sau cele cu spaniolii bucurându-se de sport și de plimbări, sunt pe cât de optimiste, pe atât de îngrijorătoare. Autoritățile atrag atenția că pericolul nu a trecut.

De la 1 mai, Austria a relaxat și mai mult măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus și a permis redeschiderea saloanelor de coafură, a magazinelor cu suprafaţa mai mare şi a centrelor comerciale. Iar imaginile vorbesc de la sine despre nerăbdarea cu care oamenii au așteptat această relaxare. În fața magazinelor de haine s-au format cozi, trotuarele au fost arhipline, iar parcurile și piețele au redevenit locuri de promenadă.

Austria va relaxa şi mai mult măsurile de izolare începând cu 15 mai, când va fi permisă redeschiderea restaurantelor şi a cafenelelor şi vor putea fi reluate serviciile religioase, a anunţat, marţi, cancelarul Sebastian Kurz, citat de Reuters.

„Ne îndreptăm mai repede, aici, faţă de alte ţări, către un fel de nouă normalitate”, a spus Kurz, într-o conferinţă de presă, precizând că ”afacerile gastronomice”, termen care include şi barurile, se vor putea redeschide pe 15 mai, cu un program de funcţionare până cel târziu la ora 11 seara. Din aceeaşi zi va fi permisă şi reluarea serviciilor religioase.

Austria a fost unul dintre primele state membre ale Uniunii Europene (UE) care a prezentat, la începutul lui aprilie, un plan de ieşire din izolare. În privinţa instituţiilor şcolare, guvernul a anunţat o reluare a cursurilor la începutul lui mai, în cazul claselor mari din ciclul secundar. Celelalte instituţii şcolare urmează să fie redeschise treptat, începând de la 15 mai.

Relaxare și în Spania, una dintre cele mai lovite țări în privința deceselor din cauza noului coronavirus. În weekend, în Barcelona, alergători şi biciclişti au împănzit străzile din apropierea plajei, unde surferii se bucurau de valuri, relatează Reuters. La Madrid, biciclişti şi tineri pe skateboard s-au plimbat pe bulevarde, trecând peste benzile poliţiei care încerca să împiedice aglomeraţia. Spania a fost una dintre cele mai afectate ţări de pandemia de coronavirus şi a impus măsuri stricte de izolare în martie. Activităţile sportive şi recreative au fost interzise în încercarea de a se stopa răspândirea coronavirusului.

Premierul Pedro Sanchez a făcut apel la populaţie să respecte distanţarea socială şi să fie precaută: “Astăzi facem un nou pas pentru a relaxa izolarea, dar trebuie să acţionăm cu prudenţă şi responsabilitate. Virusul este încă aici”. Afacerile care se desfăşoară pe bază de programare, cum ar fi saloanele de coafură, vor fi deschise de luni (4 mai), iar barurile şi restaurantele vor rămâne închise încă cel puţin o săptămână.

Comment here