LIFE

Artă rupestră de acum 24.000 de ani, descoperită în Spania

O echipă de arheologi de la o universitate britanică a descoperit un sit important de artă rupestră paleolitică pe coasta estică a Spaniei, incluzând reprezentări ale unor cai, cerbi şi bouri, informează DPA şi PA Media.

Peste 100 de picturi şi desene străvechi, despre care se crede că au cel puţin 24.000 de ani, au fost descoperite în peştera cu o adâncime de 500 de metri Cova Dones sau Cova Dones, în Millares, în apropiere de Valencia. Deşi locul e binecunoscut de localnici şi excursionişti, desenele nu erau cunoscute înainte de descoperirea cercetătorilor de la Universităţile Zaragoza şi Alicante, care sunt afiliate cu Universitatea din Southampton.

”Când am văzut pentru prima dată desenul unui bour, ne-am dat imediat seama că e vorba despre ceva important. Deşi Spania e ţara unde se află cele mai numeroase situri de artă paleolitică rupestră, majoritatea sunt concentrate în nordul Spaniei. Iberia estică este o regiune unde au fost descoperite mai puţine astfel de situri” a spus Aitor Ruiz-Redondo, lector de preistorie la Zaragoza şi Southampton.

În cadrul cercetării, publicată în revista Antiquity, oamenii de ştiinţă au identificat peste 100 de motive, 19 dintre acestea fiind confirmate drept reprezentări de animale, iar multe fiind realizate, în mod neobişnuit, din argilă.

”Animalele şi semnele au fost pictatate pur şi simplu prin plimbarea degetelor şi a palmelor acoperite cu argilă peste pereţi”, a spus Ruiz-Redondo.

Comment here