Minerit și EnergieStirile Zilei

Aproape 4000 de angajați, concediați de la CE Oltenia, vor primi venituri de completare timp de 2 ani

Guvernul a aprobat, joi, ordonanța de urgență prin care oamenii care vor fi concediați în urma disponibilizărilor colective vor primi venituri de completare. Companiile cele mai afectate de viitoarele concedieri sunt Complexurile Energetice Hunedoara și Oltenia.

„Aceștia vor beneficia de măsuri de protecție socială din cadrul operatorilor economici care sunt afectați de politici de decarbonare a UE întrucât utilizează combustibii fosili precum și persoanele care urmează a fi disponibilizate din cadrul exploatărilor miniere uraniu neperformante din cadrul Companiei Uraniu S.A” a declarat, joi, premierul Florin Cîțu.

Mecanismul prevede alocarea unor compensații totale de circa 916 milioane de lei, sub forma veniturilor de completare. Plățile vor fi acordate pentru concedierile care vor avea loc până în anul 2032, conform proiectului de act normativ. Pentru minerii care au activat în subteran, se vor acorda venituri de completare pentru până la 48 de luni, iar pentru cei din carierele de suprafață pentru maximum 24 de luni.

Propunerile de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2019 au vizat completarea categoriilor de persoane disponibilizate care urmează să beneficieze de măsuri de protecție socială, respectiv din cadrul operatorilor economici care sunt afectați de politica de decarbonare, întrucât utilizează combustibili fosili, precum și persoanele care urmează a fi disponibilizate din cadrul exploatărilor miniere de uraniu neperformante din cadrul Companiei Naționale a Uraniului S.A.

Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care:

– 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH);

– 264 persoane – Compania Națională a Uraniului S.A. (CNU)

– 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO)

– 30 persoane – Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM)

Comment here