LIFE

A murit ”cea mai în vârstă femeie” de pe glob. Secretul longevităţii ei

Tanzilya Bisembeyeva, femeia pe care Cartea Rusească a Recordurilor o reţinuse drept cea mai în vârstă femeie din Rusia, a trecut la cele veşnice. Bisembeyeva s-a născut cu două luni înainte de încoronarea Ţarului Nicolae al II-lea şi, la cei 123 de ani ai săi, se poate spune că a văzut trei secole.

„A murit în pace”, a spus oficialul districtului, citat de ziarul rusesc Rossiyskaya Gazeta, „toată comunitatea a însoţit-o pe ultimul ei drum”. La cei 123 de ani ai săi, confirmaţi de certificatul de naştere, Bisembeyeva a fost cea mai în vârstă femeie de pe planetă.

Secretul longevităţii ei au fost, după cum ea însăşi spunea, laptele bătut şi munca neîntreruptă. Un stil de viaţă sănătos, fără fumat sau consum de alcool, a ajutat-o să treacă de Revoluţia Rusească, de tirania lui Stalin, de colapsul sovietic, de anii comunismului post-bolşevic. Desigur că gena longevităţii din familia sa a ajutat-o, dar şi munca susţinută, în aer liber, pe câmp, hrana puţină dar sănătoasă şi optimismul. Pentru munca ei, a obţinut un premiu de excelenţă. Fiul ei, Shintas, în vârstă de 70 de ani, spune că nu şi-o aminteşte pe mama lui altfel decât muncind.

„A trăit de la Rasputin la Putin”, a spus acesta.

Kazakă musulmană, Bisembeyeva a fost cea mai în vârstă dintre cei opt fraţi ai ei. După Revoluţia din Noiembrie a lucrat ca muncitoare la o fermă sovietică. S-a căsătorit cu un bărbat cu 16 ani mai în vârstă decât ea. Când era fată, l-a cunoscut pe Vincent van Gogh.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here