LIFE

A făcut milioane de dolari din fake news-uri pe reţele sociale

Joseph Mercola, un doctor osteopat de 67 de ani, din Cape Coral, Florida, a fost sancţionat de mai multe ori de autorităţi pentru că ar fi răspândit informaţii false despre coronavirus şi vaccinurile anti-Covid.

Potrivit Libertatea, care citează New York Times, Mercola a publicat 600 de articole pe Facebook în care punea la îndoială eficacitatea vaccinurilor anti-Covid. Afirmaţiile sale au fost preluate şi pe Twitter, Instagram sau Youtube. De altfel, doctorul Mercola are 394.000 de abonaţi pe Youtube.

Conform Centrului pentru Contracararea Urii Digitale, un ONG american, Mercola ocupă primul loc pe lista „duzinii de informare”, o listă de 12 oameni responsabili pentru distribuirea în online a 65% din informaţiile antivaccin pe Facebook, Instagram, Twitter sau Youtube. După Mercola, în top mai sunt Robert F. Kennedy Jr., Ty and Charlene Bollinger şi Sherri Tenpenny.

Doctorul Mercola capătă şi mai multă atenţie acum, într-o perioadă în care puţini oameni se mai vaccinează iar varianta Delta a Covid-ului se răspândeşte extrem de rapid, mai notează New York Times în raportul său.

Pe lângă dezinformările legate de vaccinul anti-Covid, Mercola îşi promovează intens şi leacurile naturiste în online. El şi-a făcut şi două companii – Mercola.com Health Resources şi Mercola Consulting Services – prin care se promovează intens în America şi Filipine. Mercola publică videoclipuri despre leacuri naturiste pe diferite bloguri şi are, de asemenea, o reţea de site-uri şi pagini pe reţelele sociale. Pagina sa de Facebook depăşeşte 1,7 milioane de aprecieri. Pe Twitter are aproape 300.000 de fani. Averea sa ar depăşi 100 de milioane de dolari, conform unei declaraţii din 2017.

Doctorul Mercola a fost „pedepsit” în mai multe rânduri de Facebook, Twitter şi Youtube. Facebook nu-i mai permite să-şi facă publicitate pe pagina sa principală, în timp ce Twitter-ul i-a şters câteva postări controversate. Nici pe Youtube nu-şi mai poate promova canalul despre leacurile naturiste.

Comment here