Ultima Ora

23:13 Patronul farmaciilor Sensiblu, reținut pentru corupţie şi spălare de bani


Jaroslav Haščák, cofondatorul Penta Investments, a fost reţinut de poliţia slovacă şi acuzat de fapte de corupţie şi spălare de bani, în urma unei percheziții asupra sediului Penta. Poliția caută documente legate de cazul Gorilla.

Poliţiştii slovaci l-au reţinut, oficial, pentru fapte de corupţie şi spălare de bani. Alături de partenerii săi, Marek Dospiva şi Jozef Oravkin, Haščák a înfiinţat în 1994, la doi ani după divizarea Cehoslovaciei, fondul de investiţii Penta Investments. În 1995, grupul a preluat cel mai mare operator de pariuri din Europa Centrală şi de Est, Fortuna, cu peste 6.200 de angajaţi. Şi în România, Fortuna este una dintre cele mai cunoscute case de pariuri, cu agenţii stradale la tot pasul, dar şi cu o platformă online pentru împătimiţi. 

În urmă cu trei ani, Penta a cumpărat cel mai mare grup Pharma de România, ADPharma, care controlează farmaciile Sensiblu şi Punkt şi distribuitorul de medicamente Mediplus. În urma tranzacţiei, estimată la 300 de milioane de euro, brandul Dr. Max a devenit principalul operator farmaceutic de pe piaţa românească  şi unul dintre primele patru lanţuri de farmacii din Europa, cu 15.000 de angajaţi la nivel european. 

La finalul lui 2017, grupul ceho-slovac şi compania chineză CEFC au vrut să cumpere Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV.

De aproape cinci ani, grupul Penta este investigat oficial la Bratislava, într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, cunoscut sub numele de Gorilla. Scandalul a izbucnit în urma unor scurgeri de informaţii din arhiva serviciului secret slovac şi  a scos la iveală modul în care au fost orchestrate privatizări strategice.

Potrivit presei slovace, Haščák n-ar fi străin nici de moartea reporterului Jan Kuciack, specializat în investigarea cazurilor de corupţie. În februarie 2018, jurnalistul de 27 de ani şi iubita sa au fost împuşcaţi în casa lor din afara capitalei, Bratislava. Dubla crimă a stârnit proteste masive care au dus la demisia premierului Robert Fico, iar societatea slovacă aşteaptă încă rezolvarea acestui caz, în care apar mai mulţi suspecţi. 

Comment here