Ultima Ora

23:01 Alexei Navalnîi, arestat la sosirea la Moscova. SUA: Navalnîi ”trebuie eliberat imediat”

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat, duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, transmite Reuters.

Autoritatea penitenciară din Rusia (FSIN) a confirmat că agenţii l-au reţinut pe Navalnîi, cel mai cunoscut critic al preşedintelui Vladimir Putin, transmite agenţia Interfax, preluată de Reuters. Navalnîi revenise de la Berlin, unde fusese internat din august pentru a fi tratat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, deşi ştia că ar putea fi arestat.

Cursa aeriană a companiei Pobeda, cu care a sosit dizidentul, trebuia să aterizeze pe aeroportul Vnukovo, unde Navalnîi era aşteptat de un grup de susţinători care îi scandau numele. Poliţia a dispersat protestatarii şi i-a arestat pe câţiva dintre ei. Avionul în care se afla Navalnîi a fost redirecţionat în ultimul moment spre Şeremetievo.

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, “trebuie eliberat imediat”, a îndemnat, duminică, Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales american, Joe Biden, relatează AFP.

“Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere. Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită” a afirmat Jake Sullivan, care va intra în funcţie la 20 ianuarie.

Comment here