Ultima Ora

22:58 Virgil Popescu: Guvernul va acorda un ajutor de stat de 1 miliard de euro Complexului Energetic Oltenia

Guvernul şi-a asumat plata unui ajutor de stat de 1 miliard de euro pentru Complexul Energetic Oltenia, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

“Acel ajutor nu presupune că îl dai tot odată. Iar dacă statul român a aprobat ajutorul de restructurare al CE Oltenia şi l-am notificat către Comisia Europeană, vă daţi seama că statul român şi-a asumat acest lucru”, a declarat ministrul Economiei.

Planul de restructurare şi decarbonare a Complexului Energetic Oltenia presupune un ajutor de stat de 1,33 miliarde de euro, în total. Statul a plătit, până acum, companiei 252 de milioane de euro, ca CE Oltenia să îşi poată achiziţiona certificatele de emisii de dioxid de carbon aferente producţiei de anul trecut.

“Am pornit procesul de restructurare a CE Oltenia, cu un ajutor de stat de 1,2 miliarde de lei şi în momentul de faţă notificăm la Comisia Europeană Planul de restructurare, după multe discuţii şi eu cred că va fi aprobat. CE Hunedoara este în reorganizare, acolo, în urma aplicării Ordonanţei 60/2019, se vor desprinde două companii: una care să aibă cele patru mine şi complexul şi centrala de la Paroşeni, iar Mintia va fi, probabil, dată autorităţilor locale. După acest lucru, aceste două companii pot deveni viabile şi pot să urmeze investiţii din fondul de modernizare pentru trecerea pe gaz. La Paroşeni se poate face inclusiv o microhidrocentrală, la Mintia se poate trece pe gaz. Avem la dispoziţie Fondul de Modernizare. S-a vorbit mai puţin despre acest lucru. Fondul de Modernizare este un fond din care România se poate alimenta. El are o valoare minimă de circa 6 miliarde de euro şi valoarea lui creşte, funcţie de certificatele de CO2.

Prin acest fond se vor face investiţiile în sistemul energetic naţional, 70% din acest fond se vor duce în investiţii de reglementare, în capacităţi de stocare, reţele, reabilitare sau construcţia de reţele de transport şi distribuţie, 30% pot merge către producţia energetică pe bază de gaze naturale. Pe lângă exerciţiul multianual de 30 miliarde în total, pe lângă Planul National de Rezilienţă avem un alt vechicul financiar, acest fond de modernizare care poate asigura finanţarea investiţiilor din energie”, a declarat, miercuri, ministrul.

Comisia Europeană a invitat Complexul Energetic Oltenia să declanşeze procedura de notificare, etapa finală a procesului de aprobare a Planului de restructurare şi decarbonare, document transmis la Bruxelles pe 31 august 2020. Reprezentanţii CE Oltenia spun că au dialogat constant, în cele peste două luni scurse de la transmiterea planului, cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a clarifica unele prevederi ale documentului, cum ar fi cele legate de veniturile companiei sau cele referitoare la contractele de finanţare bancară.

Comment here