Ultima Ora

22:43 Lansare reuşită! NASA şi SpaceX au lansat Crew Dragon către Staţia Spaţială Internaţională

SpaceX şi NASA au lansat, sâmbătă, naveta Crew Dragon, cu echipaj uman, pe orbita Pământului. Miercuri, lansarea a eşuat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Scopul misiunii DEMO-2 este să demonstreze că SpaceX are capacitatea reală de a transfera astronauţi către staţia spaţială şi înapoi în maximă siguranţă. DEMO-2 este ultima mare etapă pe care SpaceX trebuie să o bifeze pentru a putea trimite turişti în spaţiu.

La bordul navei au urcat astronauţii Bob Behnken şi Doug Hurley. Behnken are 48 de ani, iar Hurley are 53 de ani. Amândoi sunt astronauţi experimentaţi ai NASA şi au fost implicaţi încă de la început în testarea capsulei Crew Dragon. Doug Hurley a fost pilot de luptă în US Marine Corps şi a participat la ultimul zbor al navetei spaţiale Atlantis, în 2011, înainte de a fi întrerupt. Acesta este responsabil de lansarea, aterizarea şi recuperarea vehiculului spaţial. Bob Behnken a fost un inginer de testare a zborurilor cu US Air Force, înainte de a se alătura NASA şi a petrecut peste 29 de zile în spaţiu. El îndeplineşte funcţia de comandant al operaţiunilor şi îşi va asuma responsabilitatea pentru andocarea şi deblocarea capsulei Dragon.

Ei sunt primii astronauţi, din ultimul deceniu, care pleacă în spaţiu decolând de pe pămând american. Cei doi bărbaţi au purtat costume spaţiale proiectate de SpaceX, cu ajutorul designerului de costume hollywoodian Jose Fernandez. Este prima dată când o companie privată încercă să trimită astronauţi în spaţiu. Nava lor este construită de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX. 

Behnken şi Hurley vor testa sistemul de control al mediului, afişajele şi controalele, precum şi propulsoarele de manevră ale capsulei Crew Dragon. Misiunea Demo-2 va dura între una şi patru luni. NASA a spus că durata acestei misiuni va fi stabilită în momentul în care următorul echipaj comercial va putea călători în staţia spaţială.

Nava va ateriza în largul coastei Floridei, folosind 4 paraşute pentru a-şi încetini coborârea spre Oceanul Atlantic. Ea va fi recuperată de Go Navigator, Nava de recuperare a SpaceX. Ea va aştepta în apropiere pentru a prelua duo-ul pentru a-l transporta către Cape Canaveral.

Din 2010, SUA au renunţat la navetele spaţiale care au purtat astronauţii pe orbită timp de trei decenii, cu scopul de a se concentra pe misiunile pentru Lună şi Marte. NASA a cerut companiilor private, cum ar fi Space X şi Boeing, să proiecteze tehnologiile care să le permită oamenilor să călătorească în spaţiu.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here