Ultima Ora

22:04 Manifestaţii la Londra, Berlin şi Copenhaga în semn de protest faţă de moartea lui George Floyd. VIDEO

Sute de persoane au manifestat, duminică, la Londra, Berlin, Copenhaga în semn de solidaritate cu manifestaţiile din SUA legate de moartea unui afro-american de 46 de ani, arătat într-o înregistrare video asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb, la Minneapolis, potrivit Reuters şi AFP.

Manifestanţii s-au adunat în centrul Londrei, în Trafalgar Square, în jurul orei locale 13:00, scandând: “Fără dreptate nu este pace!” şi “Nu pot să respir!”, cu referire la cuvintele lui George Floyd, care îşi dădea sufletul sub genunchiul unui poliţist alb. Unii au arborat panouri din carton pe care se putea citi “Black lives matter” (“Vieţile negrilor contează”) şi “Culoarea pielii noastre nu este o crimă”.

Manifestanţii au îngenuncheat apoi zece minute, gest devenit un simbol al luptei împotriva discriminărilor în SUA, unde adunări similare au loc în fiecare zi, începând apoi un marş spre Ambasada SUA, în pofida măsurilor de distanţare socială aflate în continuare în vigoare, pe fondul combaterii COVID-19. Ei voiau să-şi exprime astfel mânia după moartea, la Minneapolis, al lui George Floyd, devenit un nou simbol al brutalităţii poliţieneşti împotriva comunităţii afro-americane.

“În mod evident, imaginile cu ceea ce s-a petrecut cu George Floyd au fost extrem de răscolitoare, la fel ca şi scenele de tulburări şi de violenţe care au loc pe teritoriul SUA” a declarat, duminică, ministrul de externe britanic, Dominic Raab.

Întrebat de canalul Sky News cu privire la acest subiect, Raab a refuzat să comenteze mesajul polemic de pe Twitter al lui Donald Trump şi modul în care acesta gestionează această criză. “Nu vreau să mă afund în întrebarea de a şti dacă remarcile preşedintelui american erau cel mai bun lucru de făcut”, a spus ministrul. “Vreau să mă concentrez asupra muncii care ne rămâne de făcut” referitor la criza de COVID-19, a adăugat el.

Preşedintele american, care a denunţat în mai multe rânduri moartea “tragică” a lui George Floyd, a apreciat că tulburările ar dezonora memoria sa prin “violenţa” şi prin “vandalismul” lor. “Când jaful începe, încep împuşcăturile”, a reacţionat el într-un mesaj pe Twitter, cenzurat ulterior.

Mai multe sute de manifestanţi au organizat de asemenea o adunare în faţa Ambasadei SUA din Berlin, agitând pancarte prin care cereau “Dreptate pentru George Floyd!”, “Încetaţi să ne ucideţi!” ş.a.. O acţiune similară de protest a avut loc, duminică şi la Copenhaga, capitala daneză, unde sute de persoane s-au adunat în faţa Ambasadei SUA pentru a protesta împotriva morţii lui George Floyd.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here