Ultima Ora

21:30 Inițiativa legislativă pentru prelungirea avizelor de condiții de muncă deosebite la CE Oltenia, înregistrată la Parlament

Parlamentarii Partidului Național Liberal, filiala Gorj, Dan Vîlceanu, Gheorghe Pecingină și Ion Iordache, au înregistrat, luni, inițiativa legislativă pentru prelungirea avizelor de condiții de muncă deosebite, până la data de 1 septembrie 2023, anunță Departamentul de Comunicare al PNL Gorj.

Avizele pentru condiții deosebite de muncă expiră la 1 septembrie 2021, iar parlamentarii liberali au solicitat dezbaterea inițiativei de modificare a Legii 263/20 privind sistemul unitar de pensii publice în procedură de urgență. În nota de expunere, parlamentarii au argumentat modificarea legii prin faptul că normalizarea condițiilor de muncă nu a fost posibilă, atât din cauza naturii locurilor de muncă și a activității, cât și din cauza pandemiei generată de noul coronavirus, fiind direcționate resurse importante pentru siguranța salariaților.

”Este relevant impactul activităților în care sunt locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, deoarece au rol major în economia naţională. Pe primele locuri sunt extracţia cărbunelui superior şi inferior și producţia şi furnizarea de energie electric şi termică pe primele locuri. În lipsa reînnoirii avizelor și a finalizării planurilor de normalizare a activității, există posibilitatea ca inspectorii de muncă să dispună sistarea activităţii, ceea ce ar conduce la implicaţii majore în piaţa forţei de muncă, cât şi în bugetul asigurărilor de şomaj. Astfel, această modificare nu poate fi amânată”, se mai arată în nota de expunere.

Comment here