Ultima Ora

21:26 Legea pentru instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu”, promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” şi declararea lui Tudor Vladimirescu şi a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai naţiunii române, transmite Administraţia Prezidenţială. Actul normativ a fost inițiat de doi deputați liberali, Dan Vîlceanu și Gigel Știrbu.

„Se instituie anul 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” în România. Cu prilejul sărbătoririi „Anului Tudor Vladimirescu” se organizează evenimente menite să marcheze aspecte cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu şi care a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională a României. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar, după caz, pentru programe de promovare a „Anului Tudor Vladimirescu”. Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programul zilei aspecte de la evenimentele ocazionate de sărbătorirea „Anului Tudor Vladimirescu”, arată actul normativ promulgat de şeful statului.

De asemenea, „se declară erou al naţiunii române Tudor Vladimirescu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul şi sacrificiul lui din timpul Revoluţiei din 1821”. Conform sursei citate, „se declară eroină a naţiunii române Ecaterina Teodoroiu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul şi sacrificiul ei din timpul Primului Război Mondial”.

Ceremoniile se vor desfăşura anual, în data de 23 ianuarie, respectiv 22 august şi pot fi marcate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific, mai arată sursa menţionată.

Comment here