Ultima Ora

21:16 UE trimite 250 de concentratoare de oxigen în România

Uniunea Europeană trimite, prin Mecanismul de Protecție Civilă, 250 de concentratoare de oxigen pentru a trata pacienții Covid-19 cu simptome severe din România, transmite Janez Lenarčič, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor.

„Uniunea Europeană este alături de România în timpul valului de cazuri Covid-19 din această țară. Prin Mecanismul de Protecție Civilă, UE trimite 250 de concentratoare de oxigen pentru a trata pacienții cu simptome severe”, arată un mesaj transmis pe Twitter de Janez Lenarčič, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor.

Comisarul spune că 200 dintre dispozitive provin din stocurile Țărilor de Jos ale rescEU (Operațiunile Europene de Protecție Civilă și Ajutor Umanitar) iar 50 din Polonia. Concentratoarele cerute de România vor fi preluate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și apoi distribuite către spitalele care au nevoie de ele.

Remedierea eventualelor daune sau defecțiuni ale concentratoarelor oferite în cadrul solicitării de asistență internațională va fi realizată de către unitățile sanitare beneficiare, arată o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Totodată, CNSU a aprobat achiziționarea a 500 de concentratoare de oxigen de mare capacitate, pentru a face față nevoii crescute de oxigen pentru pacienții COVID din spitale.

Premierul interimar Florin Cîțu a făcut publice, vineri, mai multe informații din ancheta privind modul în care a fost pregătit valul 4. El a afirmat că din informații reiese că achiziția de Tocilizumab a fost tergiversată din aprilie, că spitalele au cerut concentratoare de oxigen dar nu au primit răspuns, iar în unele județe ambulanțele solicitate pentru testare COVID la domiciliu ajung chiar cu 5 zile întârziere. Cîțu a cerut ca cei vinovați de astfel de situații să răspundă.

Comment here