Ultima Ora

20:57 Vând cu dedicaţie? Nuclearelectrica a scos la licitație energie la preț „promoțional”

Compania de stat Nuclearelectrica a scos la licitație, doar pe propriul site și doar timp de două zile, energie la un preț „promoțional”, de numai 450 lei/MWh, în contextul în care energia pe piața liberă se vinde la 3.000-4.000 lei/MWh, iar statul decontează maxim 1.300 lei MWh, arată economedia.ro.

În general, energia se scoate la licitație pe burse, însă licitația Nuclearelectrica a fost listată pe propriul site, într-o secțiune. Totodată, ea a fost valabilă doar două zile: a fost datată 26 septembrie 2022 și s-a încheiat pe 28 septembrie, ora 17.00. Iar, oferta de energie a fost foarte convenabilă: doar 450 lei/MWh, în condițiile în care furnizorii pot deconta de la stat aproape de trei ori mai mult, adică 1.300 lei/MWh, iar prețul pe piața liberă trece chiar de 3.000 lei/MWh. În plus, toate volumele de energie erau destinate unui singur client, deși toți furnizorii sunt în penurie de energie.

Totodată, condițiile financiare impuse de Nuclearelectrica sunt extrem de restrictive, mai ales pentru furnizorii mari. Unele dintre acestea prevăd un raport mic între datoriile și veniturile companiei. Asta în contextul în care majoritatea marilor furnizori s-au împrumutat de la bănci sau de la companiile-mamă, pentru a avea bani să cumpere energie pentru a putea să continue să alimenteze clienții. Marii furnizori au rămas fără lichidități, după ce au fost nevoiți să cumpere energie scump și să o vândă la preț plafonat și cu compensare către clienții finali, iar statul a întârziat să le deconteze facturile.

Cantitatea de energie electrică vândută de Nuclearelectrica se ridică la 20.160 MWh și ar fi suficientă pentru a alimenta mii de clienți. Licitația mai vine și cu neclaritate a perioadei de livrare, fără a fi precizate criteriile pe care se poate prelungi livrarea pentru un trimestru.

https://cdn.economedia.ro/wp-content/uploads/2022/09/Oferta-publica-de-vanzare-SNN.pdf

Comment here