Ultima Ora

20:04 Pastila Pfizer, eficientă şi împotriva Omicron

Compania farmaceutică Pfizer a asigurat, marţi, că studiile realizate în laborator cu tratamentul oral Paxlovid împotriva COVID-19 au demonstrat că este eficient şi împotriva variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, relatează EFE.

Paxlovid, care a obţinut autorizaţie de urgenţă în SUA şi în alte ţări, reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90%, când este administrat în primele 5 zile ale apariţiei simptomelor. Tratamentul combină Nirmatrelvir, care blochează replicarea virusului prin inhibarea enzimei proteaze, şi Ritonavir, a cărui funcţie este de a spori durata eficienţei.

„Am dezvoltat în mod specific Paxlovid pentru a menţine activitatea sa împotriva coronavirusului, precum şi a variantelor ce provoacă în prezent îngrijorare şi care suferă mutaţii în structurile glicoproteice” notează, într-un comunicat, Mikael Dolsten, cercetător Pfizer.

Comunicatul arată că un studiu in vitro realizat de Pfizer a verificat eficienţa medicamentului Nirmatrelvir împotriva enzimei Mpro, de care are nevoie coronavirusul pentru a se putea replica şi care este prezentă în diferitele variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron.

„Rezultate au arătat că, în toate cazurile, Nirmatrelvir este un inhibitor puternic”, se precizează în comunicat.

Centrul Icahn a realizat împreună cu Pfizer un alt studiu de laborator care determină eficienţa tratamentului cu Paxlovid împotriva Omicron şi a altor variante ale coronavirusului. În decembrie, Agenţia Europenă a Medicamentului a asigurat că Paxlovid poate fi folosit pentru tratarea adulţilor cu COVID-19, care nu necesită oxigen suplimentar şi care prezintă riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Comment here